10/23/2011

Els indignats de Wall Street

L'esclat del moviment indignat a Estats Units ens ha pillat un poc per sorpresa. Potser degut als prejudicis o a la informació deformada que rebem dels americans, ens semblava una societat adormida, exclusiva del conservadorisme del Tea Party i la pena de mort. Però Amèrica és diversa i, de la mateixa manera que encapçala una revolució conservadora, també és el bressol dels moviments abolicionistes de la pena de mort, de reivindicació dels drets ciutadans o de crítica a un neoliberalisme sense consciència.
I no pot ser d'altra forma si atenem al seu origen. He estat llegint una novel·la, Cualquier otro dia, de Dennis Lehane, que retrata una Amèrica en gestació, 1917-1919, en ple moviment revolucionari mundial, quan el gran país que encara no era potència mundial, estava formant-se per aluvió d'immigrants; irlandesos, italians, africans... una barreja en la que es crea una societat nova, plena de solidaritat i d'egoisme, de progrés i conservadurisme. El moviment sindical americà és dels més potents del món, i posen en escac els poders fàctics, que tenen tanta por que descarreguen tot el seu poder de represió. Però la policia també es sent amb legitimitat de demanar els seus drets, fins i tot utilitzant la vaga com a mètode de lluita, i l'acaba fent. El caos i l'anarquia desfermen Boston, i els mitjans tiren contra els actors. Una caverna mediàtica i política trau tot el seu armament, amb la conseqüència pitjor per a tots, pero que permet conservar el poder als que el tenen. Com sempre sol passar.
Quan la novel·la negra adquireix el caire de novel·la social pren tota la grandesa de la literatura. Dir-li novel·la negra a aquesta és un error. Té dos capítols sanguinolents, típics de la negror del crim, però no són suficients per encasillar aquesta obra, que és un  retrat social d'una Amèrica que hauria pogut desembocar en una segona Rússia. Moviments revolucionaris en ebullició, sindicats carregats de reivindicacions obreres i partits organitzats que assetgen una societat que estava en procés de cristal·lització.
La historia posterior la sabem, Amèrica no va ser Rússia, i eradicar el comunisme va costar moltes vides i un preu ben alt per a la democràcia. I semblava que ho havien aconseguit, però potser ara els indignats de Wall Street desperten un sentiment que estava reprimit entre el poble americà.

4 comentaris:

emilio ha dit...

No acabo yo de pillarles el punto a los americanos: hay tanta diversidad que no sé con qué imagen quedarme: ¿pacifista o imperialista? ¿consumista o autarquica? ¿reivindicativa o superconservadora? Lo que sí sospecho es que las élites económicas y financieras han impuesto en cada momento (1918, 1945, asesinato de Kennedy, Reagan, los Bush...) su santa voluntad. Por las buenas (propaganda, medios de comunicación) o por las malas...

Enric Senabre ha dit...

Uf, y tienen una caverna mediática que riete tú de Intereconomia

Josevi ha dit...

Cuanto más luz, más intensas son las sombras. Pienso que es muy predecible que surjan estos movimientos, ante esta “supervuelta de tuerca” neoliberal, con la excusa de la crisis.
A las clases bajas americanas (y de todo el mundo), les podrán contar lo que quieran con sus medios de manipulación, pero sus propias y dolorosas experiencias vitales del día a día, con el consiguiente sufrimiento, dan paso a la toma de conciencia de la situación a los “dormidos”, ya no te digo, a los que ya se sentían reprimidos.
Esto va por buen camino, si el “miedo” no lo impide, cuando se aplique el “por las malas” que dice Emilio.

Enric Senabre ha dit...

No lo veo yo tan claro, Josevi, el por las buenas es muy convincente, y el por las malas, destructivo. Aunque tienes razón en que cuando la situación es tan grave y evidente, poco se puede hacer para contener las protestas