5/31/2017

#AraFilosofia

Després de les últimes decisions polítiques semblava que els nostres dirigents se n'havien adonat de l'error d'eliminar la filosofia dels plans d'estudis. La comissió del Parlament Espanyol per a un pacte educatiu consensuat va aprovar, per unanimitat, la presència de la filosofia en aquesta nova llei. Fins i tot la representant del PP, Sandra Moneo, va entonar un mea culpa per haver-la deixada fora en la LOMCE, o el que és el mateix, va reconéixer que la parella Wert-Gomendio havien imposat el seu criteri tecnocràtic contra una part del seu partit.
El Parlament valencià va aprovar també per unanimitat una PNL de Podem en la qual s'exigeix la presència de la Filosofia en 4t d'ESO i Batxillerat. I el mateix conseller Vicent Marzà va dir públicament que modificaria el decret de Secundària per tal d'incloure la filosofia com assignatura troncal de modalitat.
Doncs bé, després de totes aquestes declaracions i compromisos polítics sembla que aquesta conselleria ha parat l'aparició del Decret de Secundària en el què s'hauria de portar a terme els mandats del Parlament valencià i els compromisos del Conseller. En un acte d'irresponsabilitat o incompetència, si no de nepotisme polític, aquesta Conselleria prem el fre de mà altra vegada i s'apunta un altre compromís incomplit.
L'educació valenciana necessita un nou marc regulador que done estabilitat, els docents necessiten saber quin és aquest marc general d'actuació i l'alumnat i pares i mares es mereixen una seguretat jurídica que els permeta orientar la seua formació amb criteris clars i estables. I dins d'aquest nou marc legal, l'educació valenciana requereix un lloc digne per a la filosofia. La situació actual, amb una optativitat castigada per les ponderacions universitàries, porta a la filosofia a la seua desaparició. Per això demanem la presència de l'ensenyament filosòfic a l'ESO i al Batxillerat en condicions dignes i estables, perquè la formació del pensament crític dels ciutadans depén d'aquest disseny.
Les nostres autoritats educatives, Marzà i Soler, però també els partits que els donen suport, Compromís i PSPV i Podem, no poden omplir-se la boca amb declaracions rimbombants sobre la importància de la filosofia per a la formació de les noves generacions i, al mateix temps, castigar-la amb la situació dramàtica de fet a la què es vorà castigada si no s'aprova el decret per al curs vinent.
El professorat de filosofia s'ha reunit i ha dit prou, ha demanat al Conseller la ràpida negociació i aprovació del Decret de Secundària i el reconeixement del lloc que li pertany a la filosofia, esperem que encara arribem a temps d'emmendar una situació que mai s'hauria d'haver produit.

2 comentaris:

Vicent Llémena i Jambet ha dit...

Sembla que unes vegades l'estat castellanista central, tema del requisit lingüístic, o altres pel mateix govern mai no acaben de depurar les línies mal preses dels anteriors governs, un món sense art, filosofia o sense literatura és un món que a la curta acaba morint.

Vicent

Enric Senabre ha dit...

Justament això és el que no volem, Vicent.