4/03/2009

Realitat



No vull posar-me pesat, però us vull parlar avui, altra vegada, dels videos de gamberrades que circulen pel Youtube. Recordeu la notícia d'Antena 3 de l'altre dia? Doncs m'agradaria que la tornareu a veure fins al final, i que es fixeu en una escena en la que un grup de vàndals (millor anomenar-los així que alumnes) tiren una cadira per la finestra d'un institut. L'ambient que respira el video és d'histèria descontrolada, de disbauxa irreprimible i de desordre institucionalitzat. Tot sembla natural i espontani, i el mòbil enregistra un moment irrepetible.
Doncs bé, com ja va dir el cèlebre pintor René Magritte, desconfieu de les imatges, perquè la imatge d'una pipa, no és una pipa.



I en aquest cas passa el mateix, la imatge d'uns alumnes irreverents no és més que això, una imatge, perquè ni la situació és real ni la cadira no ix per la finestra. Es tracta d'un trucatge molt simple. Consisteix a detenir el video en el moment precís i a reanudar-lo una vegada retirada la cadira ordenadament. I ja està! Ja tinc la imatge perfecta per denunciar el gamberrisme a les aules. Què us sembla?
Creieu que els espantats investigadors del sindicat ANPE se'n van adonar del montatge? Ho dubte molt, entre altres coses perquè l'analfabetisme audiovisual és una de les característiques d'una bona part del professorat. I els periodistes d'Antena 3, professionals del ram? Doncs en aquesta cas crec que si, perquè van presentar un montatge mesclat de dos videos del mateix centre, en el que en el segon es tirava de veritat una papera. Els van associar per reforçar el realisme imaginari del de la cadira. Ells si que saben! Però això és diu manipulació!
Alguna conclusió? Jo pense que hem de deixar-nos d'alarmismes amb els mitjans audiovisuals i integrar-los a l'escola, perquè si no acabaran per enganyar-nos amb una pipa dibuixada.