7/07/2009

Kapuscinski i els mitjans de comunicació


Ryszard kapuscinski es preguntava allà pel 1999 en un article aparegut a Le Monde Diplomatique nº45-46 si els mitjans de comunicació representaven la realitat del món, si realment la sobreabundància de vies d’accés a la societat global ens aportava una millor informació. La seua resposta en aquell moment va ser que no, que els mitjans proporcionen una visió del món molt superficial i fragmentària, sobretot perquè amb l’aparició de la televisió s’ha reforçat la confusió entre veure i saber, entre veure i comprendre. El fet de tenir al davant les imatges de successos ocorreguts a l’altra banda del món ens produeix el mirall de creure que ja ho sabem tot, que la imatge reprodueix la totalitat de la realitat, però oblidem que la selecció, la presentació i el montatge de les imatges construeix la realitat i, per tant, esdevé un instrument molt eficaç de manipulació.
Per a argumentar la seua postura, kapuscinski aporta tres exemples: la presentació de la pobresa als informatius com un fenomen inevitable i natural, l’aparició del subdesenvolupament i les catàstrofes al si de programes etnogràfics o culturals que el converteixen en una curiositat i la utilització de les estadístiques fredes per explicar la inevitabilitat dels drames humans.
Què podem dir avui, deu anys després, de l’evolució dels mitjans de comunicació? Doncs que la tendència que apuntava kapuscinski s’ha confirmat i aguditzat. Només hem de fixar-nos en la manera com es tracta el conflicte iraquià, o iranià o afgà als informatius televisius, com una sèrie de lluites tribals o religioses sense cap ni peus. O també és d’assenyalar l’aparició de programes-concurs que recorren llunyans països desconeguts o fan conviure una família europea amb una tribu africana, reforçant d’aquesta manera els tòpics més arrelats. I per descomptat, la profusió d’estadístiques i enquestes que venen a confirmar l’escassa capacitat de treball o d’organització i innovació dels països subdesenvolupats. Tot plegat dibuixa un món inconnex i incomprensible en el que nosaltres, els occidentals, som l’espècie elegida però no per Deu, sinó perquè ens ho mereixem.
Però podem trobar una xicoteta llum al final d’aquest túnel. L’aparició i desplegament d’Internet com a nou mitjà de comunicació ha trasbalsat el poder absolut que tenien les agències de comunicació i les televisions, i s’ha constituït com el mitjà d’informació alternatiu per excel•lència. És aquest un fenomen que encara no estava totalment desenvolupat en els temps que escriví kapuscinski, i que s’ha convertit en una mena d’esperança blanca informativa. Ara el que falta és canviar els costums dels ciutadans i convencer-los que informar-se implica un esforç, un treball de recerca i comprensió.

Blocs amb articles sobre Kapuscinski. Visiteu-los
Kapuscinski: la eminencia sin Nobel
Kapuscinski y Heródoto
Ryszard Kapuscinski: maestro periodista, maestro de periodistas
Kapuscinski y Zweig, el mundo de ayer y el mundo de hoy
Kapuscinski i els mitjans de comunicació
Kapuscinski: autorretrato en diez trazos
Lapidarium: Ryszard kapuscinski
El desconocimiento
El viajero insatisfecho
Cruzando fronteras con Kapuscinski

21 comentaris:

José Mari ha dit...

Interesantísimo artículo sobre los medios de comunicación a raíz del pensamiento de Kapuscinski.
Como tu acertadamente vienes a decir en tu post, Internet se ha convertido actualmente en un gran reto de la comunicación.
Veremos como va evolucionando el mundo de la comunicación y la información con la incursión explosiva de Internet.
¡Mi felicitación por el artículo!
Un abrazo.

Rafael Arenas García ha dit...

Muy acertada tu reflexión. La diferencia entre ver y comprender es clave; y el papel del periodista (de los medios de comunicación) en la construcción de la realidad no ha de ser olvidado. La realidad no es más que una vez que es construida, transformada en discurso; y aquí una prensa con conocimiento y responsabilidad es fundamental. Que, además, sea plural es imprescindible.
Saludos.

Enric Senabre ha dit...

Gracias Jose Mari. Efectivamente, el reto es internet, y en ello estamos, no?

Enric Senabre ha dit...

Sí, Rafael, la realidad es una construcción caleidoscópica, y esto se nos olvida demasiadas veces, no nos vienen mal las reflexiones de Kapucinski para recordarlo.

Elefanteblanco ha dit...

De la confusión entre ver y saber, entre ver y comprender, que diagnostica tan bien Kapuscinski, al esfuerzo de búsqueda e investigación. Ojalá que las sabias y realistas palabras de Kapuscinski no se cumplan gracias a lo que describes y propones.

Gracias y saludos.

Enric Senabre ha dit...

Bueno, de todos depende. Aunque la presión por uniformar es muy fuerte. Gracias por la visita, Elefanteblanco.

emilio ha dit...

Me alegra que hayas elegido este punto -los medios de comunicación- para acercarnos a Kapuscinski:
Frente a tanto papanatas como anda por ahí suelto cantando alabanzas "a la información en directo", al "está pasando y se lo estamos contando", etc, nuestro autor critica "la visión "superficial y fragmentaria" que recibimos de la televisión. en general de las privadas, pero las públicas, en ocasiones, tampoco se quedan atrás.
En este sentido, su crítica me ha recordado a otro intelectual de perfil aparentemente muy diferente: Ignacio Ramonet.

Corpi ha dit...

El déu Kapuscinski. Per a mi, el millor escriptor que he llegit mai. Quina llàstima que morira tan prompte; tenia tantes coses que contar-nos i ensenyar-nos. Jo he llegit tots els seus llibres que té publicats a Espanya i desitge que, encara que siga poc a poc, continuen traduïnt i publicant els que resten.
Enhorabona pel teu article que és magnífic. Jo al meu blog tinc una etiqueta dedicada exclusivament a ell.
Gràcies per enrecordar-te'n d'ell. S'ho mereix.

Enric Senabre ha dit...

Sí, Emilio, su crítica a los medios recuerda a Ramonet. Y mi interpretación, lo has captado a la perfección, rememora otro artículo de Ramonet, "informarse cuesta". Yo he entendido la conexión enseguida, y creo que era el sentir de Kap i de Ramonet, y el nuestro, por lo que veo.
Me ha gustado mucho esta experiencia, tenemos que repetirla.

Enric Senabre ha dit...

M'encanta el que dius, Corpi, jo no he llegit tant del Kap, però tot m'ha agradat molt. Si tens temps, segueix els links que he posat a l'article. Ha estat una experiència que hem fet uns quants blocaires, quasi tots dels blocs d'El país, i que ha consistit en escriure sobre aquest autor tots a l'hora, el mateix dia, des de diferents perspectives. No ha estat gens mal l'experiència. L'hem de fer també els blocaires en català

NuriaNómada ha dit...

Bona nit Enric.
Has destacado la parte crítica de Kapuscinski. Pero la visión superficial y fragmentaria no afecta sólo al periodismo, es una enfermedad de nuestros tiempos.

Creer que la pobreza es un fenómeno inevitable y natural es una aberración, contra la que se rebeló Kapuscinski. Fue un observador que siempre se cuestionó lo que veía, y supo transmitirlo en su obra.

Gracias por tu comentario en mi blog; efectivamente creo que el viaje es una parábola de la vida. Kapuscinski lo vivió así.
Un saludo nómada.

crguarddon ha dit...

Espléndido artículo Enric, yo no soy muy optimista en cuando a un cambio real en los medios de comunicación. Pienso que Kapuscinski era excepcional. Aunque no resto responsabilidad a los informados.
Muchas gracias
Un abrazo
Carmen

Enric Senabre ha dit...

Para Nuria y Carmen, gracias por la visita, y estoy de acuerdo en que los retos que tenemos ante nosotros para profundizar verdaderamente la sociedad de la información son difíciles. Pero en ello estamos

Josevi ha dit...

Muy acertado el artículo, “casi” completamente de acuerdo. También me ha gustado mucho la matización de NuriaNomada “la visión superficial y fragmentaria no afecta sólo al periodismo, es una enfermedad de nuestros tiempos”.

Hay tanta información-ruido y ansias de manipulación, que la mayoría tienen “el sistema embotado por sobre estimulación” y la ansiedad (si no la depresión) a las puertas. Lo que resulta en ese “comportamiento superficial”, en el que todo se quiere “digerido” para no “perder” el tiempo pensando (la presa manipulable está en su punto).

Lo del “casi” es por Internet. No te lo comas de vista. Como bien dices hay que educar, pero para el pensamiento crítico. Porque en Internet también hay mucha basura y mucha mentira (media verdad, mentira completa) y por lo tanto hay que acercarse con criterio.
En fin lo de siempre, más educación en ser críticos para manejarse “realmente” con la libertad.

Lo que está en nuestras manos, es contrarrestar la información “toxica” en la medida de nuestras posibilidades ¿Cómo? Bueno, pues como con el ejemplo del mensaje de la pobreza, que no se para de mostrar para que se vea “normal” y sea aceptada, pues siempre que tengamos la oportunidad, podemos comentamos lo que dijo Gandhi al respecto: “la Tierra puede abastecer las necesidades de todos, pero no la codicia de unos pocos”
Saludos JoseVi

Jesús Párraga ha dit...

Hola Enric. Al voltant de les últimes entrades de Tobies, Emili i teues he recuperat un text que tenia per ahí de fa temps (poc) i m'egradaria que li pegares una miradeta (és al meu bloc, lògicament) I de pas n'he posat una foto meua de fa ja trenta anys perquè sóc un narcissista de collons (i una mica masoquista)

Enric Senabre ha dit...

Si, Josevi, totalmente de acuerdo, vivimos en el tiempo del vertigo, de la velocida, e internet es más de lo mismo. Y nuestra misión se parece a la de Sísifo, subir la piedra del pensamiento, para que vuelva a bajar. Una tarea apasionante, pero muchas veces desesperanzadora. Pero ahí estamos.

Corpi ha dit...

M'haguera agradat molt participar-hi, si pot ser m'ho dius, per la memòria del mestre, el faça falta. Per cert, ací: http://www.elpobrecitoveedor.net/blog/?p=1405 també l'anomenen hui.
En quan als links, ja els tinc arxivats i els textos impresos.
Reb una forta abaçada, i si pots, fes-te amb El Emperador; ja mai més podràs anar a una llibreria i no preguntar per si hi ha alguna novetat del Sant.

Enric Senabre ha dit...

Gràcies, Corpi, ho faré

Hayda Ramos ha dit...

Como periodista y profesional de la comunicación no puedo más que darte la enhorabuena por el certero análisis que realizas con Kapuscinski como faro de referencia. ¡Un saludo!

Enric Senabre ha dit...

Gracias, Hayda.

emilio ha dit...

Habrá que hacer algo pareciddo...¡Después de vacaciones!
PD. Me alegra haber "acertado" con Ramonet: ¡podría ser el siguiente!!!!