3/08/2015

Ciutadans taronja

La irrupció de Ciudadanos al panorama polític nacional ha trencat tots els càlculs previs sobre possibles resultats electorals. El seu ascens sembla imparable i, a hores d'ara, no sabem encara on pot estar el seu sostre. De manera similar al fenomen Podemos, pel que fa al seu augment a les enquestes, cada nova fornada d'estimacions apunta a un creixement exponencial (l'enquesta d'avui a El pais, lli atorga ja un 18%, en igualtat amb el PP i a molt poca distància de Podemos i Psoe).
Aquesta irrupció ha provocat que la cantada majoria simple amb la qual funcionava el PP i que ja li venia bé per a les seues perspectives electorals, estiga ara més lluny que mai. També està fent més difícil un probable gran pacte per la governabilitat que unira PP-Psoe en un govern de concertació. I de la mateixa manera, està frenant l'ascens, imparable fa uns mesos, de l'incòmode Podemos.
Però perquè s'ha produït aquest ascens vertiginós d'un partit i un líder, Albert Rivera, que ja portava 10 anys implantat a Catalunya sense massa ressò polític més enllà de ser la quinta columna antinacionalista? Doncs com en tota novel·la policíaca hem de mirar les condicions en les quals es produeix el crim i, sobretot, a qui beneficia.
Les condicions polítiques son les que hem descrit abans. Un context de debilitat de la dreta, amb una probable fins ara victòria per la mínima que, cada vegada, feia més impossible l'accés al govern degut a la impossibilitat de trobar aliats en un parlament controlat per l'esquerra. En aquest context, Upyd va tancar la porta a una coalició amb Ciudadanos, impedint d'aquesta manera la formació d'un gran partit de centre liberal. Des d'aquest moment, des de la suposada portada als nassos d'una Rosa Díez que s'havia mostrat massa personalista i, per tant, massa díscola per als interessos dels poders fàctics que apadrinaven aquesta coalició, el partit de Rivera ha anat augmentant com l'escuma gràcies a les seues aparicions mediàtiques i a la creació d'una consciència de simpatia i victòria que no se sap ben bé d'on sorgeixen.
Podríem dir que l'ascens de Ciudadanos s'assembla molt a les Revolucions Taronja que han omplit de
protestes paisos incòmodes per al capitalisme (Polònia, Ucraina, Bielorussia). Es tracta d'un moviment suposadament transversal, apolític o poc polititzat, complaent amb les polítiques neoliberals i amb un disseny mediàtic desproveït de referents i fàcilment adaptable a qualsevol escenari post-electoral. És a dir, el partit perfecte per mantenir les coses tal i com estan, però capaç d'aglutinar el descontent ciutadà sobre la política tradicional.
Què vol dir, per tant, aquest creixement d'un partit intranscendent fins fa poc? En primer lloc, que els poders fàctics econòmics han donat per amortitzat el PP i el Psoe o, si més no, pensen que ja no són capaços de mantenir l'ordre necessari per continuar fent negocis milionaris. En segon lloc que el fenomen Podemos estava creixent massa i s'havia convertit en un perill real per aquest ordre econòmic. I en tercer lloc, que el cabreig ciutadà ha adquirit unes proporcions que ja no poden ser controlades amb les ferramentes polítiques tradicionals i per això calia la formació d'un nou instrument d'intervenció que captara aquest segment ciutadà que no pensava continuar votant els partits tradicionals.
En aquest context, l'operació Ciudadanos ha estat fomentada pels mitjans addictes a les grans empreses que controlen l'economia europea i finançada per aquestes mateixes, i dissenyada, possiblement, per la mateixa consultoria que va aconsellar la revolució taronja ucraïnesa, i que també és assessora de la CIA. Les similituds són massa evidents i l'estratègia coincident; la generació (via enquestes i declaracions) d'una sensació de victòria, d'expectatives de triomf  possible; el dibuix d'un perfil polític d'aspecte amable i despolititzat (Rivera i Ciudadanos) i, per últim, l'aprofitament d'una estat d'ànim d'indignació entre la ciutadania per tal de reconduir-lo cap a la nova formació.
L'operació està en marxa i, de moment, ja està produint els efectes prevists, podria ser que que en molts llocs el nou partit mantinga en peu governs de Psoe (Andalusia) o PP (Madrid) i impedisca governs d'esquerra en altres (País Valencià), fins arribar a apuntalar un govern nacional que continue aplicant les polítiques neoliberals que portem vuit anys patint. Aquesta és la perspectiva del nou instrument electoral que els que dominen el món han posat en marxa.

10 comentaris:

Vicent Llémena i Jambet ha dit...

Tant Podem com Ciutadans són testaferros de l'statu quo, uns, Podem pel que respecta a la diversitat nacional de l'Estat o de la també nació espanyola i Ciutadans pel que respecta a l'statu quo econòmic, Déu ens guarde de que prengueren el poder i feren un nou estat polític bipolar tipus PPSOE, als valencians ens vindria molt mal.


Vicent

Enric Senabre ha dit...

Ciutadans és més perillós, pense jo, perquè és centralista, anticatalà, neoliberal i sense ideologia definida. Un autèntic comodí que pot apuntalar els grans partits en funció de les circumstàncies. En fi, vorem per on van els vots al final.

Jesús Honrubia ha dit...

Ciutadans és la marca blanca de la dreta i al PV pot fer un paper semblant al que feu en el seu moment UV, És a dir, arreplegant vots de dretes que d'altra manera haurien anat a l'abstenció. L'escenari post-electoral més lògic seria el del pacte Podemos-Ciutadans (les enquestes deixen vore eixa preferència entre molts dels seus votants)

Jesús Honrubia ha dit...

Volia dir que l'escenari més lògic era el pacte PP-Ciutadans, pero cal considerar també el de Podemos i Ciutadans

Enric Senabre ha dit...

La veritat que el panorama polític es presenta obert, i interessant. Estaria molt bé explorar camins no recorreguts encara, però per desgràcia, pense que Ciutadans acabarà recolzant algun dels grans partits i, per tant, permetent més del mateix.

efurom1 ha dit...

La verdad es que el ataque de buena parte de los medios de comunicación a Podemos ha sido más que llamativo.
Del mismo modo, ha sido llamativa la "bienvenida" de esos mismo medios a Ciudadanos, un partido que hasta hace 4 días no tenía previsto presentarse a escala nacional.
La mano de los poderes fácticos es alargada y no me extrañaría nada que estuvieran detrás del diseño de una operación para aupar a Ciudadanos.
A mí, como andaluz, me encantaría que ganara. Así alguien, por fin, vendría para enseñarnos a pescar.
Que cuenten con mi voto!

Enric Senabre ha dit...

Muy desafortunadas esas palabras, si, pero ya has visto, les han pasado factura por lo menos. Y Ciudadanos al alza. En fin, Emilio, no se como ves tu los resultados, para mi el batacazo del PP es lo mejor con lo que quedarse y esperemos que se reproduzca ahora en otras comunidades.

emilio ha dit...

Por supuesto que el batacazo del PP ha sido sonoro, pero mayor debería haber sido, dada la situación de Andalucía.
La "victoria" del psoe no la comparto: Chaves y Griñán imputados no son más que la expresión de unas redes clientelares que se han ido tejiendo durante treinta años y el psoe no puede estar en el gobierno otros 30.
Pero lo más curioso es que en Podemos no están contentos con los resultados obtenidos (tercera fuerza): ¿qué esperaban, obtener de buenas a primeras una mayoría absoluta?
Lo de Ciudadanos es "flor de un día" y UPyD...
Lo que no acabo de entender es lo que ha pasado con IU: ha perdido 7 escaños ¿por su pacto de gobierno con el psoe?

efurom1 ha dit...

Y hablando de redes clientelares, hoy he visto lo siguiente: http://www.elconfidencial.com/espana/andalucia/2015-03-25/esto-es-asi-si-el-psoe-no-gana-os-quedais-sin-trabajo-salid-a-la-calle-a-hacer-campana_734366/

Enric Senabre ha dit...

Te comprendo Emilio, la verdad que tantos años de gobierno ininterrumpido han creado una red de favores difícil de compaginar con la democracia. De todas formas, la situación actual creo que favorece un cambio de maneras de gobernar. Susana no podrá hacer lo que quiera, porque un parlamento más fragmentado obligará a dar explicaciones i pactar las medidas.