Aquest cap de setmana han estat per Benimaclet Xavier Artal (President de l'associació barcelonina Bidó de 9 Barris), Antonio Alcàntara (educador) i Carlos Pérez (educador del Kasal Jove de Roquetes). Van compartir amb els veïns del barri el seu projecte en una xerrada divendres al Centre Social Terra i un taller dissabre a l'Associació de veïns.
Es tracta d'un projecte de gestió comunitària amb moltes vessants, amb l'Ateneu Popular 9 barris com a buc insignia, però amb projectes col·laterals molt interessants, com el Kasal jove, 9 barris cabrejada o no a la incineradora de Lafarge. Tots els projectes tenen un fil conductor ben interessant, l'empoderament de la ciutadania de la gestió cultural i ciutadana del seu entorn més pròxim. A l'Ateneu gestionen de manera comunitària un pressupost cultural de quasi sis zeros, que destinen per decisió ciutadana a tallers de circ per a menuts i grans, representacions teatrals i literàries, dinamització cultural de base i més esdeveniments que comparteixen la participació social i la dinamització ciutadana com a eix vertebrador. Ells funcionen a l'inrevés del que normalment fan els polítics als nostres pobles, primer detecten o generen una necessitat en la ciutadania i després ofereixen la seua satisfacció. D'aquesta manera la cultura satisfà una necessitat social d'expressió i no es limita a ser un aparador passiu de gran cultura feta per elits amb interessos allunyats del públic.
Al Kasal Jove de Roquetes s'organitzen joves del barri des de les seues inquietuds; l'skate, la música o l'atur generen sinèrgies que troben un mitjà d'expressió des del Kasal, però que ells mateix posen en marxa, fugint sempre d'un model paternalista o conmiseratiu i proposant solucions i accions imaginatives.
Els desnonaments, la lluita contra la incineradora, els bancs d'aliments o els autobusos urbans són altres dels problemes que tenen al barri i que, des de Bidó de 9 Barris conflueixen en reivindicacions que unes vegades són escoltades per les autoritats municipals o autonòmiques i altres cristalitzen en plataformes de protesta ciutadana i de reivindicació popular.
Es tracta d'un model de democràcia directa, de gestió comunitària veïnal i d'organització social que demostra que la participació es construeix des de la base i que quan s'inicien dinàmiques participatives, la capacitat d'intervenció i eficàcia augmenta de manera exponencial. Als polítics, normalment, no els agrada massa aquest empoderament ciutadà, però estan equivocats perquè justament açò és la democràcia i d'aquesta saba es nodreix la seua vitalitat.
Quina enveja sana ens van fer els companys de 9 barris!
6 comentaris:
Aquesta és o hauria d'ésser la veritable democràcia, una en què els ciutadans es facen amb el control de la vida pública, tots sabem que sempre hi ha i hi haurà líders, però cal que aquests siguen ben controlats per la majoria.
Vicent
Efectivament Vicent, la democràcia comença amb el poble fent política en el millor sentit de la paraula, i això és el que fan els companys de 9 barris, una experiència encoratjadora!
Efectivamente Enric, ese es el verdadero camino de la democracia 'Bottom-top. El verdadero cambio. Desde el individuo,con un pensamiento individual de colaboración, en colaboración 'libre' con otros individuos, formando la estructura base de crecimiento.
Miedo da eso a los que 'aman' las estructuras piramidales 'Top-bottom' (especialmente porque están en el top)
Menuda terminología, josevi, cuando puedas nos la explicas, ha ha, pero sí, tienes razón que hemos de empezar desde abajo, poco a poco, generando sinergias.
Tema molt interessant, no coneixia aquesta nova tendència de participació ciutadana, m´agrada!
Sí Lluis, són aquelles coses que et creus que són utòpiques, però que existeixen. El que passa és que la informació que tenim no sol ocupar-se d'elles, no siga cosa que s'apeguen!
Publica un comentari a l'entrada