11/13/2011

L'esquerra que vull

L'esquerra que vull hauria de demostrar una intenció clara d'aplicar mesures econòmiques com les que enumera Serge Halimi a Le monde diplomatique d'aquest mes:

"La izquierda debe romper con el actual orden europeo y con las políticas adoptadas por los socialistas:
Por ejemplo, sin un replanteamiento de la "independencia" del Banco Central Europeo (cuyos tratados europeos han garantizado que su política monetaria escape  a todo control democrático), sin cierta flexibilidad del pacto de estabilidad y crecimiento (que, en tiempos de crisis, asfixia cualquier estrategia voluntarista de lucha contra el paro), sin la denuncia de la alianza entre liberales y socialdemócratas en el Parlamento europeo (que ha conducido a estos últimos a apoyar la candidatura de Mario Draghi, antiguo banquero de Goldman Sachs, para encabezar el BCE), la recalificación de la deuda pública (a fin de no pagar a los especuladores que apostaron en contra de los países más débiles de la zona euro... Sin todo ello, la partida se iniciaría mal de entrada."
Evidentment els nostres socialistes són incapaços de subscriure aquestes propostes, sobretot perquè han sigut ells els que les han aplicat. Per això és necessària una esquerra conseqüent, que plantege un model econòmic alternatiu al de l'actual Europa. Ara bé, si hem de ser realistes, és cert que aquest programa econòmic és impossible d'aplicar des d'un sol país. Què passaria si Grècia, o Portugal, o Espanya decidiren aplicar-los? De segur que una exclusió immediata de l'euro, una fallida bancària i l'eliminació de crèdits. Després... no se sap. Però què passaria si fora França qui ho fera? I si fos Alemanya? Les coses canviarien i potser aleshores una nova Europa començaria a sorgir.
Per això hui més que mai, la solució als problemes domèstics és més Europa, més interrelació econòmica, una lluita social europea, sense abandonar la lluita local. (...)

Perquè, com continua Halimi, "El Estado se tambalea. Se ha emprendido una rápida carrera entre el endurecimiento del autoritarismo liberal y el desencadenamiento de una ruptura con el capitalismo. Esta última parece estar todavía lejana.Pero cuando el pueblo deja de creer un juego político en el que los dados están trucados, cuando observa que los gobiernos han sido despojados de soberanía, cuando se obstina en reclamar la puesta en vereda de los bancos, y cuando se moviliza sin saber adónde le llevará su colera, significa que al izquierda sigue todavía viva."
 Viva però desarmada, podríem afirmar nosaltres i el camí s'anuncia llarg i inevitable. El perill d'un autoritarisme liberal ( a l'estil de Berlusconi, ara que ha caigut) és real i només amb més democràcia i més esquerra podrem fer-li front.

7 comentaris:

Jesús Párraga ha dit...

Es tracta, doncs, de què l'esquerra redescobrisca L'ESTAT, tot deixant-se d'ambigüitats, complaences amb els nacionalismes, política de redistribució simbòlica, etc., etc. Val a dir, enviar els set anys de Zapatitos al femer de la història.

Enric Senabre ha dit...

A vore, Jesús, l'economia és un aspecte, important, decisiu, però jo també crec que l'esquerra ha de ser nacionalista als països que han tingut dificultats amb el reconeixement de la seua identitat. I a més, tenim les polítiques socials (avortament, matrimoni homosexual, drets transexuals, igualtat, etc) que també defineixen l'esquerra. I en aquest aspecte, Zapatitos ho ha fet molt bé. Al Cèsar el que és del Cèsar.

Jesús Párraga ha dit...

No sé... Històricament l'esquerra ha segut nacionalista i antinacionalista, avortista i antiavortista, homòfoba i "homòfila". Em sembla, aleshores, que aquests trets no són "sustancials" sinò més aviat "accidentals". Ara, no cap imaginar una esquerra "anticolectivista", com tampoc és de rebut reduir allò "socialista" a "política social". Però bé... La llei antitabac em sembla molt bé i el descens en els accidents de trànsit també. Alguna cosa cal reconèixer a aquest imb... a Zapatero.
:)
:P

Josevi ha dit...

Demasiados intereses particulares creados para la élite, como para permitir esos cambios. Solamente personas “altruistas y empáticos” en el poder, que realmente pongan los intereses generales por encima de los suyos particulares, podrían llevar a cabo cambios de verdad. Pero para ello, necesitaría una base que lo sustentara, con los mismos ideales, capaces de asumir “perdidas de bienestar particulares por aumento del bienestar general” ¿crees que la hay?. Sigo pensando, que los cambios tienen que ser “personales” y a escala individual por propio convencimiento. Si Cambias tú y lo que está en tu mano, para que toda acción sea beneficiosa para la comunidad, el tiempo (creo que hoy por hoy falta mucho) pondrá las cosas en esa “onda”. ¿Utopía? Quizás pero ya digo, que es la única forma.

Enric Senabre ha dit...

Creo que era Kant el que dijo aquello de que los cambios revolucionarios debían empezar por el nivel particular, pero yo creo que esa conciencia individual se educa desde el ámbito público, que debe tomar la delantera muchas veces. Aunque sea como sea, bienvenido.

Emilio ha dit...

Uno puede estar de acuerdo, en líneas generales con Halimi, pero también puede dudar en algún que otro punto. Por ejemplo, cuando afirma "...sin un replanteamiento de la "independencia" del Banco Central Europeo (cuyos tratados europeos han garantizado que su política monetaria escape a todo control democrático".
Sobre el papel, es cierto que los tratados europeos garantizaban esto. En la práctica, uno -que debe dejar claro que no es experto en finanzas- tiene la impresión de que el BCE ha sido más consecuente que MERKOZY.

Enric Senabre ha dit...

El problema es mas grave, Emilio, a mi me està dando la impresión que esta Europa que construimos estaba viciada de principio. Un euro sin integración, un BCE independiente, un déficit controlado... todo bien preparado para garantizar el poder del poder financiero y del neoliberalismo.