2/27/2011

Google

Sembla que Google vol millorar el seu famós, i desconegut, algoritme pel qual selecciona les webs que indexa el seu buscador i les ordena en funció de la seua importància. És aquest un d'aquells misteris que sempre m'han preocupat, perquè és un tema clàssic de la sociologia del coneixement, és a dir, el de quins coneixements són rellevants en un determinat moment històric i perquè. Evidentment, als nostres dies, aparéixer a la primera pàgina d'una recerca de Google significa existir, sobreeixir, destacar. I més, perquè sabem que poca gent passa de la primera pàgina en la seua búsqueda.
A més del problema de la representativitat, podem imaginar més factors d'interés, com la facilitat de manipulació, d'ocultació d'informació, de difusió d'enganys... però no li suposem a Google tanta consciència, o millor dit, tanta autoconsciència. De fet, la recerca la realitza un algoritme matemàtic sense participació humana i això li proporciona cientificitat a l'assumpte, i neutralitat, suposem.
Malgrat tot, la cosa no funciona del tot, i unes quantes webs, aquestes sí autoconscients, enganyen l'algoritme i col·loquen refregits amb paraules claus que l'algoritme detecta com interessants. Sembla ser que el principal criteri és ser referenciat per altres webs ben referenciades.
Fins aquí el problema de sociologia del coneixement, ara comencem el problema polític. Si Google valora els enllaços externs com un criteri important de classificació, i les nostres webs estan escrites en valencià/català, és ben possible que estiguen menys referenciades pel fet d'utiltizar una llengua  minoritària i, per tant, tinguen menys presència al buscador. No?
Doncs posem-nos a la faena, enllacem des del nostre blog o web tots aquells blogs, webs i capçaleres informatives escrites en la nostra llengua i que tinguen una mínima qualitat o que ens agraden per alguna raó. A més de totes les que ens agraden en altres llengües, és clar. D'aquesta manera aconseguirem una mica més de presència a la xarxa, si més no respirar una mica i traure el cap, existir.