La marea és el nou projecte de la cooperativa MasPúblico. Es tracta d'una cooperativa que han format els antics treballadors del diario Público, i que pretén mantenir un projecte informatiu independent, veraç i compromés amb els valors democràtics del dret a la informació i la llibertat d'expressió.
Als temps que corren no és poca cosa i mereixen el nostre recolzament. Han obert un web, La marea, i publiquen una revista mensual en paper d'una qualitat més que digna. L'últim número, el número 6 de juny, tracta com a tema central el de l'atur, i ens ofereix una perspectiva ben allunyada dels càlculs estadístics de la macroeconomia dels suplements econòmics dels principals periòdics. Parlen els aturats, parlen sindicalistes, parlen economistes alternatius, i proposen mesures que a l'actual govern no semblen importar-li; una banca pública que faça circular el crèdit, el repartiment del treball existent per a treballar tots i treballar menys, el recolzament a projectes cooperatius i als autònoms i xicotetes empreses... Mesures totes elles ben realistes, però que semblen utòpiques en l'actual context de devaluació del treball, d'empobriment dels assalariats i de foment del guany empresarial i bancari. Perquè no ho oblidem, els que guanyen amb aquesta crisi són els grans empresaris i els banquers, que continuen augmentant el seu balanç de beneficis, i en plena crisi!
A més del dossier sobre l'atur, articles sobre la nova esclavitud al sector textil, un dels primers en deslocalitzar-se, sobre la situació del Sahara, i els privilegis que el govern marroquí rep de part del seu aliat incondicional, els EEUU, amb la connivència de la UE, que els permet convertir el Sahara en territori desprotegit als drets humans, o sobre la utilització dels immigrants subsaharians a la frontera de Melilla.
Un enfocament independent, sense cap deute a patrons publicitaris ni autocensures imposades per les grans empreses, els porta a denunciar el fracking ben a les clares o a concedir una entrevista a Juan López de Uralde, líder d'Equo, en la qual proposa una eixida ordenada del capitalisme com a única manera de salvar-nos de la catàstrofe ecològica i humanitària.
A més, articles sobre llibres, cinema, feminisme, cooperativisme i música alternativa. Tot ben adobat per articles d'opinió diferents als que estem cansats de llegir, i amb reportatges argumentats i ben informats. No us perdeu La marea, està a mols quioscs de València i també el podeu demanar al seu web. Paga la pena recolzar i aprofitar aquest projecte d'informació independent que tanta falta li fa a la nostra esquifida democràcia.
4 comentaris:
Efectivamente puede ser muy interesante, y por supuesto habría que ayudarlos, como también a “iniciativa debate público”, y otras publicaciones en la red. Pero pienso que el problema no es de información (tenemos mucha), y los que vemos este tipo de información lo tenemos claro (el que no quiere tomar conciencia, es porque no quiere) entonces ¿Cuándo empezamos a actuar?, ¿Cuándo les mandamos a que sus mini-jobs, empiecen por aplicárselo todo aquel que dice que es bueno?(que suele ser el que tiene un sueldo de esos de varios ceros al año y que por supuesto para él ni se lo plantea) ¿Cuándo empezamos ese “mundo utópico de intercambio (como ecoxarsa)”.
O se potencia una economía de verdad alternativa o esta, nos lleva a la esclavitud directamente “y libremente” (dirigida por el miedo).
Ya lo dicen, es mejor tomar un "minijob" que no trabajar, pero pienso ¿no será mejor intercambiar mi trabajo solidariamente e incluso regalarlo (que dicho sea de paso lo hago) al que realmente lo necesita, antes que permitir que me exploten por una mier… de salario (digamos limosna), que después me la quitan con tasas, impuestos y otras fanfarrias totalmente desproporcionadas e insolidarias?
Tienes toda la razón Josevi, y yo tampoco se por qué no actuamos ya! De todas maneras pienso que si que nos hace falta una información más veraz, más imparcial. Estamos tan determinados por los mismos medios que utilizan las mismas fuentes y les pagan los mismos amos... que muchas veces es difícil ver claro entre tanta vegetación.
La verdad es que hace falta un proyecto informativo independiente y veraz dado que los "viejos medios" han caído en manos de la banca.
A ver si este y otros proyectos periodísticos que están poniendose en marcha dan pronto sus frutos!
Para ello sería necesario que estos proyectos (no me refiero específicamente a la marea, pero también) deberían solucionar sus problemas de distribución. Lo que digo no lo cuento de oídas sino por experiencia propia.
Es cierto, a Valencia si que llega con facilidad, però con excepción de Madrid y Barcelona, en el resto es difícil encontrarlo.
Publica un comentari a l'entrada