12/09/2012

Religió i democràcia

L'església catòlica és com el peronisme argentí, agrupa al seu si totes les corrents existents, tant les favorables al govern, com les crítiques. El resultat, caiga qui caiga, sempre guanyen ells. I faig aquesta comparació, perquè estic segur que molts catòlics de bona fe estaran abominant ara de la conxorxa que uneix de manera obscena el govern PP amb els dirigents catòlics. Estic convençut que han d'haver veus des de dins de la pròpia església que criden contra l'obligatorietat de l'assignatura de doctrina catòlica a les escoles i per una evangelització des de la societat mateixa. I estic convençut perquè encara crec en una utopia il·lustrada, en una religió dins dels límits de la raó... i de la democràcia.
Però el missatge dominant dels que ara, i des de fa molts segles, dirigeixen els destins de l'església catòlica és el contrari, un missatge que en el fons i en la forma atufa integrisme, sectarisme, ànsia de poder i molt poca honradesa. La forma en la que està portant-se la negociació sobre la llei educativa que ens amenaça, parteix de l'amiguisme que utilitza els contactes privats entre membres del govern i determinades ordres religioses, continua amb negociacions baix mà, sense altres actors ni opinió pública, i acaba acceptant condicions d'avantatge sense justificar democràticament.
Pel que fa al fons del debat la situació és encara més vergonyosa, perquè amb el manteniment dels privilegis dels centres concertats catòlics que segreguen per sexe, amb l'eliminació de l'assignatura d'educació constitucional i amb la introducció d'una alternativa avaluable i dura a la de doctrina catòlica a totes les escoles, públiques i privades, s'aconsegueix tornar a una concepció social pre-moderna, i molt pròxima a la dels països àrabs amb majories polítiques musulmanes. Perquè un axioma bàsic de les modernes democràcies occidentals és el de la separació de l'església i l'estat, amb tot el que això comporta de respecte i fins i tot foment del cult privat de qualsevol confessió. Que els països àrabs, amb una tradició històrica que ha saltat la modernitat política, aboguen per estats islamistes és preocupant i potser perillós, encara que comprensible des d'un punt de vista històric i social, però que la religió catòlica, que ha pretés ser part de l'essència d'Europa, abogue ara per una confusió entre valors religiosos i valors democràtics, és intolerable, cínic i delictiu.
Aquest salt enrere motivat només per una conjuntura política favorable als interessos d'aquesta empresa muntada al voltant de l'educació i de la democràcia, hauria de fer saltar els colors a tots aquells fidels que encara es senten catòlics i demòcrates. Eliminar la formació constitucional de l'alumnat perquè competeix amb els interessos morals privats d'una organització religiosa, separar l'educació moral dels xiquets i joves en catòlics i ciutadans per tal de mantenir una influència moral ancorada en principis antiquats, i mantenir els privilegis econòmics de determinades ordres religioses, a costa de principis bàsics humans com la igualtat i la dignitat, és senzillament repugnant, i diu ben poc dels valors que regeixen l'actuació d'aquesta organització semi-feudal.
Si el que pretenen és dividir la societat en comunitats religioses separades per valors contraposats sense principis democràtics de convivència mínims, doncs aleshores recorden a una altra església que es va posar del costat d'uns assassins que van desagnar Espanya, i que van apuntalar el domini de la pitjor dictadura de la història espanyola. Creiem que l'església de Franco havia acabat amb Monsenyor Tarancon, però ara veiem que no. Les conseqüències les pagarem tots, altra vegada, moltes gràcies!

9 comentaris:

josevi ha dit...

Tienes toda la razón. Efectivamente no hay que confundir “religión” con la jerarquía religiosa (de cualquier religión).

Las jerarquías por mantener su “statu quo” y someter a todo “ser vivo” a su “dominio”, hacen lo que sea (incluso alterar y amañar el mensaje básico de su propia creencia en beneficio propio). Por lo tanto que su objetivo sea introducir “sus creencias” en la educación es entendible (solo hay que observar cómo actúan estos “cuasi-políticos” de PP).

En fin, todo lo que es forzado, al principio parece ser efectivo. A la larga (en los que piensan) crea el efecto contrario. Y si nunca se llega a pensar (como en muchos casos), como ellos mismo dicen “en el pecado está la penitencia” (el miedo siempre con ellos).

Enric Senabre ha dit...

Además eso, Josevi, porque no van a conseguir nada obligando la religión, al final se les volverá en contra

Jesús Párraga ha dit...

Pues entonces,nada... a esperar. :P

Enric Senabre ha dit...

Esperando a Rouco Rajoy ;)

Corpi ha dit...

Sempre tan encertat amb les teues reflexions.
Per cert, no hagueres pogut il·lustrar l'entrada amb una altra fotografia? Mira que este home espanta fins i tot el dimoni.

Jesús Párraga ha dit...

Home, Corpi, si espanta el dimoni és que fa bé el seu treball, no?
;P

Enric Senabre ha dit...

Estàs en tot, Jesús, et deixaré de mantenidor del blog quan estiga de vacances, ;)
I tens raó Corpi, hauria pogut buscar altra foto, però l'alternativa era el Camino, que és més guapet i igual triomfa i atrau més fidels.

emilio ha dit...

Esa unión obscena entre el gobierno del pp y la iglesia no es nueva: En el Concordato de 1851, suscrito por los liberales moderados en el reinado de Isabel II, ya se apuntan maneras:
Al menos desde entonces, desamortizadas ya las tierras de la Iglesia, la jerarquía eclesiástica está poniendo toda la carne en el asador para no perder ni un milímetro de su poder en la "católica España".
Y ahora, con un gobierno favorable, heredero de aquellos los liberales moderados, tiene una gran oportunidad.

Enric Senabre ha dit...

La historia de España se repite, Emilio, espero que no al pie de la letra, pero fomentar la división en dos sentires tan diferenciados de lo que es vivir en sociedad, nos lleva directamente al enfrentamiento y a la incomprensión mútua. Y creo que es lo que está haciendo este gobierno