4/26/2011

Llegir Joan Fuster

Com que aquestes vacances ha plogut molt, he tingut temps de llegir un llibret que portava uns mesos a l'estanteria de casa sense trobar el moment d'agafar-lo. Fuster i la filosofia és el recull de conferències que es van fer a les Jornades sobre Fuster celebrades a Sueca el novembre del 2009.
Les intervencions de Terricabras i de Grimaltos són vertaderament il·luminadores, més perquè projecten la llum de Fuster cap al futur que pel fet de ser-ne una interpretació del mestre de Sueca. La ponència de Boladeras també projecta un Fuster que s'enfronta als reptes morals del segle XXI, i això li aporta una vitalitat encoratjadora. Els de Rius i Riera són més acadèmics, més analítics i, per això, més informatius i àrids.
Però allò més engrescador són el recull de texts del propi Fuster que l'editora col·loca al final dels de les conferències. Són articles periodístics la majoria, escrits en castellà entre els anys 50 i els 80, i d'una actualitat sorprenent.
Si una conclusió he pogut traure de la lectura d'aquest llibre és que llegir directament Fuster és molt més enriquidor que llegir qualsevol interpretació. Potser Fuster és difícil de comentar, no resisteix l'anàlisi, perquè la riquesa de la seua literatura d'idees és allò més interessant. Els continguts poden ser uns o altres, però l'estil, la manera d'exposar-los, introdueixen una ironia tan fina o una mala llet tan bèstia, que no resisteixen l'anàlisi explicatiu. Fuster s'explica sol, o s'oculta sol, com preferim, però el plaer de llegir-lo directament és molt més ric que qualsevol pont que ens vullguen construir per tal de comprendre'l. O si voleu, comprendre'l és allò menys important, perquè el vertaderament interessant és fruir del seu pensament en viu, amb conflictes i contradiccions, amb imperfeccions i genialitats.

4 comentaris:

Jesús Párraga ha dit...

Salut, Enric! Al blog de Xavier Aliaga (http://sotalacreueta.blogspot.com/) n'hi ha una ressenya prou estimable de "Política per a joves inquiets".
Pel que fa a Fuster (i que no servisca de precedent) he de donar-te la raó. Ara bé, el que fa a la filosofia, el mestre de Sueca més aviat mostra "mala llet bèstia" que "fina ironia". Veges si no: "La Filosofia és l'art d'agafar la vaca... pels collons", "La historia de la filosofia és la part de la història de la literatura que es fa càrrec dels llibres... illegibles."
Genial don Joan!
:)

Enric Senabre ha dit...

Gràcies per l'avís, Jesús, no coneixia el blog del xavier. I pel que fa al Fuster i la filosofia, és genial, en dona per a tots. A l'únic que respecta és al Montaigne, perquè és poc filòsof. Per això deia que els seus comentaris i interpretacions, moltes vegades, intenten matisar aquesta crítica bèstia, però no cal, és el millor.

Josevi ha dit...

Completamente de acuerdo con los comentarios sobre Joan Fuster. Es más, lo extrapolo a todos los autores que dicen algo. No hay nada como leer la fuente original (o la traducción. Si no se entiende, es que no estás los suficientemente preparado para leerla).

Enric Senabre ha dit...

Sí Josevi, però en aquest cas més, perquè hi ha autors que amb una bona explicació es fan més comprensibles, però a Fuster li passa un poc com a Nietzsche, que qualsevol intent d'explicar-lo sempre es queda curt.
Records