11/20/2011

Resultats

Ja està, s'ha consumat la victòria més gran de la dreta en la història de la democràcia i la debacle més catastròfica del Psoe. Era previsible, però no se ben bé per què, encara esperava una certa reacció de l'electorat contra aquesta victòria. I la reacció ha existit, perquè els partits minoritaris han augmentat ben considerablement.
Els resultats eren inevitables, des de la tornada de Zapatero de Brussel·les amb la cua entre les cames i la imposició del pla d'ajust, que la victòria de Rajoy estava cantada. Des d'aquell moment el Psoe no ha tret el cap, obligat, semblava, pels deures de govern, o potser per la manca d'idees. I l'electorat es mou a grans trets. Obligat per un sistema fictíciament bipartidista, si el psoe ho feia mal, només quedava el PP. En realitat, ambdós defensaven les mateixes polítiques, però això no es veu al debat polític.
Les opcions veritablement alternatives han augmentat, EU, Amaiur, Compromís-Equo, ERC, BNG, G-Bai... però no ha estat suficient, i la llei d'Hont fa la resta. Al final, amb un 44% per cent dels vots, aconsegueix el 55% dels escons, i a qualsevol partit minoritari li costen 10 vegades més els seus diputats.
Però que no us enganyen els percentatges, el PP ha tret els mateixos vots que fa 4 anys, 10 milions i escaig. No han augmentat, continuen votant-los els mateixos, però ara els vots del Psoe s'han quedat a casa o han anat a IU i UpD. La seua estratègia és la societat esquinçada, mantenir el pessebre, alimentar als seus i tenir-los convençuts. Però guanyen per la nostra desídia, bé, nostra o dels qui no han votat.
Pense que açò no és una solució, sinó aprofundir el desastre, i els efectes els pagarem tots.

A més a més els resultats necessiten algunes reflexions:
A València, el PP perd 30.000 vots respecte a 2008, "Si estirem tots, ella caurà, segur que tomba, tomba, tomba.."
Compromís aconsegueix vora 100.000 vots més que al 2008, i EU més de 90.000. L'esquerra està construint-se.
Un escò del PP o del Psoe val 70.000 vots, El d'Eu 169.000, i el de Compromís 124.000. això és justícia electoral? Per què el meu vot val menys que el d'un votant del PP? Algú m'ho pot explicar?
El Psoe perd a València 400.000 vots. 200.000 se'n van a EU i Compromís, 120.000 a UPyD. La resta s'ha quedat a casa. Enhorabona abstencionistes!
CiU guanya 200.000 vots. Supose que els retalls a Sanitat donen vots. Prepareu-vos a portar els llençols a l'hospital, quan us toque, és clar. Ací que més retalla recull més vots encara. Increible!
BNG, ERC i G- BAi són les úniques forces d'esquerra que perden vots. Qui m'ho pot explicar? A ERC supose que li passa factura el tripartit i l'escisió interna, i a G- Bai l'entrada d'Amaiur, però al BNG?
Equo, quan es presenta sol, no trau un 1%, uns 200.000 vots. Els ecologistes a Espanya no poden anar en solitari, han de formar part de l'esquerra existent. A Catalunya i El PV, en canvi, entren amb ICV i Compromís.

3 comentaris:

Josevi ha dit...

Arco parlamentario si los votos valieran lo mismo:

(http://noticias.lainformacion.com/politica/elecciones-locales/elecciones-20n-asi-quedaria-el-parlamento-si-todos-los-votos-valieran-lo-mismo_6mFClXJKXTTa2JZve5QLo1/)
Salut

Enric Senabre ha dit...

Què fuerte, gracias Josevi, es impresionante como el sistema electoral modifica la "sacrosanta" voluntad de los españoles. Pa que luego digan

Jesús Párraga ha dit...

Quan el sarau del 15-M vaig comentar que la reivindicació més factible del moviment era la modificació de la llei electoral i pel que he llegit (i no he llegit tots els programes, és clar) tan sols UPyD duia una proposta concreta en aquest sentit... Salut, Enric, no vull comentar més, que estic una mica depressiu
:(

Fotre! la paraula de comprovació és "coadcla"