12/18/2010

Wikileaks


He de reconéixer, que les filtracions dels documents de Wikileaks m'han decebut. No se, potser esperava més del que era raonable, perquè al final, les revelacions han estat d'allò més previsibles. Interessos ocults, maniobres il·legals, fils invisibles... de tot n'hi ha, és cert, però sempre dins de les sospites que tots teníem, encara que ara s'han confirmat.
Però un dels aspectes que si que m'ha sorprés ha estat les investigacions sobre els principals dirigents del món. En un bon nombre dels casos les observacions dels ambaixadors i espietes fan referència al caràcter, personalitat o vicis ocults de la vida privada d'aquestos personatges públics. I em crida l'atenció perquè, potser per deformació marxista, sempre he pensat que els governs mundials acaben regint-se per un joc d'interessos més profunds que els simplement personals dels seus governants. Però sembla que no, sembla que l'egolatria d'Alan García, l'astúcia de Zapatero o el mal geni de Moratinos són tan importants o més per al transcurs de la història que els interessos geoestratègics, l'economia o la ideologia.
Però ben pensat, no serà un altra maniobra de distracció aquesta del Wikileaks, que busca ocultar-nos les autèntiques raons per les quals "progressa" la història?

6 comentaris:

emilio ha dit...

Hola Enric: Pues ya somos dos los que pensamos que los papeles de wilileaks tampoco son para tanto. Para decir que zp es astuto y que "o no se ha dado cuenta de la crisis o la ha minusvalorado", tampoco hacían falta estas alforjas.
Además, piensa mal y acertarás: hay quien dice que esos papeles han sido filtrados por los mismos que ahora se echan las manos a la cabeza.
En fin, que algunos ya no nos creemos nada :)

Enric Senabre ha dit...

Eso he llegado a pensar yo, que parecía que los habían filtrado los de la CIA. Pero en El País dicen que no nos enteramos, que son trascendentales y marcan una época. No se

Jesús Párraga ha dit...

Eso os pasa por leer El País... si escucharais la COPE como hago yo...

emilio ha dit...

Ah! si lo dice el boe...

Busca qui t'ha pegat ha dit...

He discutit molt amb amics que consideraven que les filtracions eren només 'xafardejos' i que no tenien cap interés.

No puc estar més en desacord: han mostrat com funciona el món diplomàtic i qui ara diu que ja ho sabia no deixa de ser 'a toro pasado'.

Especialment vergonyant ha resultat el paper de servilisme espanyol davant els interessos dels EUA.. i això que ZP no s'alçà quan passà la bandera ianqui...

Enric Senabre ha dit...

Evidentment n'hi ha moltes de filtracions, però la majoria de les que han aparegut el que demostren és el cinisme i la hipocrèsia que sospitàvem. Potser només els descreguts, però el que no esperàvem era la magnitud.
Un efecte desastrós que poden tenir és la desconfiança de la ciutadania vers els polítics, si encara en cabia més.