1/30/2018

Poders democràtics

Ben mirat els poders que han fallat en la democràcia espanyola han estat el tercer i el quart poder, el judicial i el dels mitjans de comunicació. Justament aquells que tenen com a missió garantir els drets democràtics en cas d'abús dels poders executiu i legislatiu, amb més eines per exercir-lo i, per tant amb més temptacions autoritàries.
De fet, l'executiu ha fet allò que els partits polítics que el recolzen li han demanat, exercir el seu poder de manera expeditiva i taxativa. Han posat en marxa els seus mecanismes de poder, amb discutible garanties legals, però sempre amb el permís del tercer poder, curiosament aquell que té com a missió controlar els seus excesos. Però el judicial no solament no ha exercit la seua funció de garant legal dels drets constitucionals, sinó que s'ha convertit en el braç executor de l'executiu, per si aquest no en tenia prous amb els que té.
El legislatiu espanyol s'ha comportat d'acord amb la majoria espanyolista i conservadora que el composa, el bloc PPSOECS ha posat en marxa la calculadora i ha bloquejat qualsevol denúncia a l'executiu i ha posat la catifa vermella a les discutibles mesures proposades des del govern. També hauria pogut actuar de manera més garantista, però la seua lógica ha estat la de les majories i han oblidat que la democràcia és, justament, la garantia de les minories a exercir i expressar les seues idees.
Per tant, tant l'executiu com el legislatiu, tot i ser políticament discutible la seua actuació, han exercit
els seus mecanismes de poder de manera expeditiva. Però ha estat el poder judicial el que ha abandonat el seu mandat, aquell que el col·loca com a garant democràtic dels drets de les minories i dels drets democràtics fonamentals, la llibertat d'expressió i de participació política. Un judicial demòcrata no hauria autoritzat les mesures posades en marxa des del govern, les hauria bloquejat i hauria establert, com a mínim, unes garanties d'exercici polític.
I el quart poder... Aquest encara és més dramàtic, perquè la seua actuació ha estat un hara-kiri que es tornarà en la seua contra.

1 comentari:

Mari Carmen Cabo Montalt ha dit...

D'acord amb q el poder judicial i el dels mitjans de comunicació no han complit la seua missió d'impedir l'abús dels altres poders. Ara, l'executiu no hauria d'haver-se atrevit a fer el q ha fet. Com que ha aconseguit q ningú el frene, deu arribar fins als límits?. Mal anem