4/27/2016

La culpa és del Psoe

És cert, potser l'afirmació que dona títol a aquesta entrada és reduccionista, incompleta i, en certa mesura, un poc enganyosa. Però malgrat tot, pense que és el millor resum del que està passant al panorama polític espanyol amb la impossibilitat de formar govern i la convocatòria de noves eleccions.
Si filem prim, no podem negar que Mariano i el seu PP han estat impassibles esperant que la resta es matara en una lluita fratricida, que no han mogut un dit per afavorir un govern que no passara per donar-li la presidència a ell, el President més corrupte, ineficaç i inepte de la transició democràtica. A ells els venia bé la convocatòria d'eleccions i, per tant, no necessitaven fer res i res han fet. Com sempre fan (papers de Panamá, repartiment de llicències audiovisuals, concertació de centres escolars i sanitaris...) han donat prioritat als seus interessos particulars per damunt dels de l'Espanya de la que s'omplin la boca. Són uns hipòcrites i uns cínics, però ho sabem i per això no ens estranya.
Podemos ha fet moltes coses mal des d'aquella desafortunada roda de premsa de Pablo Iglesias en la
què es postulava com a vicepresident. Després ha modificat la seua postura i ha fet gestos que podien conduir a un govern d'esquerra, que era al que s'havia compromés davant dels seus electors, i el màxim que els podíem demanar, tant el seu electorat com el mateix Pedro Sánchez, per molt de rebombori que haja montat al voltant del seu govern dels 131.
Esquerra unida-Unitat Popular i Compromís han fet tot el que han pogut i més per aconseguir un govern d'esquerra donada la seua relativa força electoral. Poc se'ls pot retraure i, de fet, han mogut més el tauler del que el seu poder efectiu implicava i, per descomptat, molt més del que han fet la resta de partits amb més pes real.
Ciudadanos ha jugat les seues cartes molt bé. De resultar intrascendent i inútil el dia després de les eleccions, han aconseguit, gràcies a l'ajuda burda del Psoe, semblar un partit decisiu en el possible govern que es podia conformar. Un mirall que els ha vingut ben bé per a presentar-se ara a les noves eleccions.
Però el Psoe ha jugat de manera desastrosa les seues cartes, tant per a ells en clau interna com per als interessos del país que diuen representar. El pacte precipitat amb Ciudadanos ha esdevingut un atzucac que li ha impedit tenir un marge de maniobra més ample, el que era necessari per tal de conformar un govern. Les pressions internes han mostrat ben a les clares la falta d'autoritat d'un candidat que ha hagut de sobreactuar contínuament per a distraure la ciutadania de la seua incapacitat. La falta de valentia per afrontar la qüestió catalana l'ha portat a tancar l'única via possible de resolució. I la negativa continuada a acceptar l'única opció ideològicament viable, la d'un govern d'esquerra amb Podemos, IU.UP, i Compromís, amb l'abstenció de PNB, DiL i ERC, ha mostrat que ja no són el partit d'esqurra socialdemòcrata que el país necessita.
Ara, quan ens enfrontem a unes noves eleccions, no poden presentar-se com una alternativa real al
govern de Rajoy, perquè ells mateix ja han tancat aquesta via. De fet, votar Psoe en aquestes eleccions el que significa és donar el pas a un govern de concentració amb la presidència d'un PP amb Rajoy o sense, però PP a fi de comptes. Votar Psoe ara, després del que hem vist, és votar la continuïtat de les polítiques neoliberals, la justificació i/o ocultació de la corrupció i el manteniment de les polítiques més antiquades i poc transparents dels últims trenta anys.

4 comentaris:

Vicent Llémena i Jambet ha dit...

Que vols que et diga amb respecte a les polítiques neoliberals de PSOE, doncs tens molta raó.
I el que m'ha emocionat, em va emocionar va ser Compromís, un partit valencià per primera vegada sent clau, increïble fa uns anys!
I de la nova política he quedat decebut, completament decebut, no per ser més jove es fan les coses millor, com apuntava en aquest sentit el Rivera, sinó que tota joventut creu que inventa el món, quan el que fa és repetir el que ja van fer si no pares iaios, cap generació fa més que una enèsima part més del que féu l'anterior.

Bon anàlisi.

Vicent

Enric Senabre ha dit...

Gràcies pel comentari, Vicent, a més tens molta raó Baldo ho ha fet molt bé.

Álvaro ha dit...

Em pareix molt acertada part de la descripció que fas en determinats punts del panorama polític actual; però, també pense que hi ha coses que hi falten. Per exemple, parles de la inactivitat del PP, quan ha intentat formar govern amb PSOE y C's, y han sigut més de 17 voltes les que Pedro Sánchez li ha dit "no" (creant una mena de cordó sanitari al voltant). No critique la mesura, és a dir, dubte que els votants del PSOE (en general) vuiguen pactar amb el PP; però, no és del tot cert (o al menys, en la meua opinió) que el PP haja fet res per formar govern. Ha fet poc, això també ho pense. Però no és el mateix fer poc que no fer res. A més a més, també comentes que el PP no ha volgut plantejar cap pacte que no els donara a ells la presidència, bé, és bastant lògic no? Són la força política més votada... dubte que cap polític que guanya eleccions (però no amb majoria absoluta) suporte un pacte de govern per "enderrocarli". Encara que... sí m'en sé un cas, y aquesta fou la reina dels "zapings" per proposar pactes (inclòs cedint l'Alcaldia a la 3ª força, sense cap tipus d' impediment ni concessió). A més, si tenim en compte que els PSOE pretén derogar pràcticamente tota la legislatura del PP, doncs m'és més compresible encara que no vuiguen donar-los suport sense que ells estiguen al cap del govern.
Y... per altre costat, yo també en pense que IU y Compromís han estat ben actius, proposant pactes i intentat arribar a acords (tot i les seues evidents limitaciones en relació amb el nombre de diputats). Però, això no és també el que ha fet C's? Encara que, és clar, en orientacions diverses (lògicament, són partits distints...). Però, al cap i a la fi, promoure pactes i intentar arribar a un consens.

Enric Senabre ha dit...

D'acord amb que Ciudadanos ha proposat pactes, Álvaro, però el tema del PP no el veig clar. Totes les seues propostes han estat fetes amb la boca menuda i sense cap convicció. La solució d'encapçalar ells el govern no era la única possible, i podien haver treballat altres alternatives, en aquest aspecte no estic d'acord amb tu, però evidentment ací les percepcions son diferents i igualment vàlides.