9/05/2014

Carn de canó

S'anomenaven carn de canó els contingents de soldats que enviaven a una mort segura durant la 1a guerra mundial. Els generals solien ser-ne conscients de la inutilitat del sacrifici, però un càlcul basat exclusivament en necessitats tàctiques o personals justificava la mort de milers de joves sense més trellat.
Una cosa semblant deu haver pensat la nostra consellera d'educació i portaveu del consell en enviar milers d'alumnes acompanyats del respectiu professorat a una mort pedagògica segura en aules infradotades i sobreescalfades dels centres escolars del País.
El gest és inútil pedagògicament parlant, perquè avançar el curs a setembre i escurçar-lo per juny no aporta cap benefici organitzatiu, i molt menys educatiu, però si que li pot aportar unes rendes electorals fàcils i segures a la nostra generala principal. El càlcul purament estratègic ha dirigit unes decisions irresponsables i molt cares en termes humans, perquè la salut dels menuts, adolescents i professorat no és una moneda de canvi que es puga calcular en termes econòmics. L'onada de calor era totalment previsible a la  major part dels territoris del País i la situació de les infraestructures dels centres també és coneguda, o ho ha de ser per part de les autoritats que dirigeixen les instàncies educatives. Però cap d'aquestes consideracions ha pesat en la decisió final. La necessitat de significar-se i postular-se dins d'un partit popular en hores baixes i orfe de lideratge, de demostrar mà dura amb el professorat i sintonia amb una ciutadania menyspreada que, se suposa, demana més aparcaments infantils, han estat les raons principals per a prendre una decisió irresponsable i perillosa per a la ciutadania.
Les aules amb temperatures superiors als 30º (fins i tot algunes han arribat als 35º), per damunt del límit legal de 27º, han generat lipotimies i previsibles cops de calor entre una població menuda i adolescent, necessitada de més hidratació i protecció en aquestes circumstàncies. Però ni aquestes consideracions de salut pública ni altres consideracions pedagògiques, com el desgast i la desil·lusió que ha generat entre el professorat, els dèficits organitzatius que s'acumularan al llarg del curs i la mala imatge de l'educació que s'ha produït,  han estat suficients per tal de programar el curs escolar en condicions de possibilitat i èxit educatiu. Totes aquestes circumstàncies han quedat enrere de les necessitats estratègiques d'una generala que volia demostrar la seua fermesa i capacitat de decisió davant dels seus superiors. Les víctimes, en aquest cas els nostres menuts i joves, només eren carn de canó per a una consellera àvida de poder i irresponsable.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Pareix que conselleria de Sanitat es llava les mans

Mari carmen ha dit...

La generala diu q no te la culpa de la climatologia. Però sí q és responsable de no haver previst el possible risc d'altes temperatures (molt habitual al setembre) i de no ordenar les instruccions necessàries per fer front a una situació d'emergència. Açò és molt perillós per la ciutadania.

Weltschmerz ha dit...

No es tracta de preveure, es tracta de que fan cas omís a la ciutadania i es neguen a respondre a les seues necessitats. Des d'el seu lloc, com a Paraula de Déu, els demés, pensen, hem de ballar segons el seu cant. Fa molt que no compten amb ningú més per a governar i estan aconseguint que s'acostumem als seus atacs.


Prou. El canvi és l'única opció, però veient tal i com està el pati, tornaran a guanyar eleccions. Això és el pitjor, que la majoria no aprén dels errors i és el que realment m'espanta.

O ens queixem o baixem el cap, pareix que són les dues úniques opcions. Espere que cridem un poc, encara que siga.
M.

p.d. Ah! I aneu fent-vos amb ventiladors...

Enric Senabre ha dit...

És tot junt, irresponsabilitat, falta de previsió, rentar-se les mans, menyspreu a la ciutadania... però els fotuts els mateixos.
Certament, a veure si la ciutadania maltractada desperta i no deixa passar més oportunitats de fer fora aquesta gentola.

Mari carmen ha dit...

Està clar que aquesta decisió d'avançar l'inici de curs sols beneficia la conselleria necessitada de vots per poder seguir governant. També està clar que la seua "manera de fer" és nefasta, sense estudi de necessitats, sense pensar en la ciutadania, sense parlar, sense consens, sense professorat, sense pares....sense...... sense pensar en allò més convenient per a la formació de les nostres xiquetes, xiquets i adolescents. Tú, Weltschmerz, bé ho dius, com a "Paraula de Déu".
El canvi és l'única opció i no podem permetre el que està passant, hem de lluitar. I açò és una lluita ideològica. (crec que estem d'acord)
Ara bé, la d'alerta per temperatures elevades, a més d'evidenciar el desgavell de fer les coses "sense..... democràcia?", també l'hem de tractar, com una situació d'emergència davant la qual s'està ficant en perill la salut de la comunitat educativa, demostrant la seua incapacitat per a previndre un risc i habilitar els protocols d'actuació necessaris. (Es deu tractar com una gota freda, una inundació, incomunicació per neu en la zona dels Ports....¿ho fan?.)
Crec que no fa falta dir que la probabilitat d'aquest risc disminueix conforme avança el mes de setembre.

És cert, Enric, els fotuts sempre els mateixos.

PD: Weltschmerz, crec que he trobat qui eres!

Anònim ha dit...

Les remodelacions sense sentit en el sistema educatiu son una constant des de fa molts anys. Tot va començar amb la ESO i a partir d'aquí tot cap avall...

Enric Senabre ha dit...

Si, Pons acumulem desficacis