9/13/2012

L'economia és ideologia, estúpid!

Venia jo hui amb la bici pensant en l'últim article que he publicat, quan de sobte me s'ha aparegut un dimoni amb barbes blanques i cabells llargs que m'ha dit:

"Però Enriquit'ho, com es possible que te n'hages oblidat de mi? Sóc l'avi Carles Marx, el iaio que t'ha inspirat bona cosa de pensaments i reflexions sobre la societat en la què vius. Quan et vaig llegir l'entrada al blog em vas donar un disgust de tres parells de nassos (va dir collons, però tampoc vull dir-ho tot). Que no saps que aquesta gentola que mana ara a l'Estat espanyol són els representants més desatacats de la burgesia liberal? Que no saps que la seua ideologia no és més que el reflex dels seus interessos de classe? Quan defensen la llibertat, només parlen de la llibertat econòmica, no de la de les dones. Quan denuncien els impostos només són els dels empresaris els que volen eliminar! I quan defensen l'educació, és l'educació classista i diferenciada la que els interessa, la que forma als treballadors per a treballar i als burgesos per a governar! 
Sembles un babau amb aquestes consideracions ideològiques! Res de res! Totes les mesures polítiques que estan prenent van clarament dirigides a afiançar el poder econòmic de classe que no volen perdre. Aquesta gent només va a missa si és diumenge, no ho oblides mai!"

I així em parlava l'amic Carles Marx, quan va desaparéixer de sobte entre camps de xufa i carabasses. Però només fer-se fonedís es va presentar un angelet amb cara de bona persona que també es va dirigir a mi d'aquesta manera:

"Henry-quito, home, no faces cas al iaio aquest d'en Carles, ell no va viure a les societats democràtiques modernes, ell només parla de les societats decimonòniques desestructurades, sense societat civil ni organitzacions ciutadanes. No t'oblides que durant el segle XX s'han produït moltes transformacions i els obrers s'han organitzat en sindicats, voten als seus partits en eleccions democràtiques i no s'empassen totes les mentides de les classes dominants. 
A les societats complexes del segle XXI, a les classes burgeses dominants els fa més falta la ideologia que la pura economia, per això aquesta gent de la dreta neoliberal necessita un discurs convincent, una ideologia que mobilitze la ciutadania, necessiten convéncer, a més de véncer! Clar que és la ideologia, estúpid, perquè la ideologia és l'aparell que els permet mantenir la seua dominació econòmica. T'ho diu el tito Antoni Gramsci"

I també va desaparéixer de sobte, igual que Carles, i ambdós em van deixar pensant, si no seria que en el cas de la dreta governant, ideologia i economia convergeixen en un mateix discurs, sense contradiccions, sense fissures. Negar el dret a l'avortament a les dones dona diners a les clíniques privades i propicia els viatges a Londres del franquisme, reformar l'educació crea masses de treballadors obedients, i recaptar més diners per IVA de les classes mitjanes i baixes deixa més tranquils els grans empresaris i els defraudadors. Potser sí que és la ideologia, estúpid, perquè aquesta ideologia està reforçant el guany privat desmesurat d'uns pocs i el repartiment desigual i injust dels recursos, limitats, del planeta. Potser per això la batalla, també, és ideològica.

11 comentaris:

Lluís ha dit...

Molt bo, en la línea del teu article publicat anteriorment. Estaba ahir corrent entre pins, carrasques i vegetació mediterrània (no se´m va apareixer cap personatge) i vaig pensar el mateix: és la ideolologia la que volen impossar-nos a base de garrot.

Enric Senabre ha dit...

Garrot de carrasca, que és més dur.
Gràcies pels comentaris, lluís, sembla que el robot que analitza els missatges no et vol deixar passar, però tranquil, de moment, encara no manen els robots

Jesús Párraga ha dit...

"me s'ha aparegut"? "me s'ha aparegut"!!!! Mâ que eres de poble!!!
:)

Enric Senabre ha dit...

A vore, Jesús, les aparicions són de poble o no són! ;)

Corpi ha dit...

Així i tot la mala educació que volen donar-nos, sempre estarem els pares darrere (o rere com diuen alguns al poble) dels nostres fills per indicar-los el camí estret i pedregós que els allunye de l'autopista (de peatge) dels neocons.

josevi ha dit...

Efectivamente es la ideología (de clase), que junto con la “herramienta financiera” (que no económica) somete y domina.

¿Cuándo tomaremos conciencia de que somos mayoría la clase sometida y que la "herramienta financiera" es una MENTIRA en la que nos han enredado? Es sistema financiero es como una telaraña, donde la araña, es la clase dominante y el pueblo la presa.

Solamente están dejando la opción de romper la telaraña, es decir, como dijo el político catalán: “ o nos calentamos todos, o patada a la estufa”.

Enric Senabre ha dit...

No se, Corpi, si serà suficient, perquè la maquinària mediàtica és immensa, però com dius, podem mantenir la flama

Enric Senabre ha dit...

Tienes toda la razón, Josevi, es la economia financiera la que ha viciado aún más el modelo capitalista, pero parece que ningún partido político quiere meterle mano, ni con tasa Tobin ni con impuestos ni limitaciones, por eso puede que sea más fàcil la patada a la estufa, por desgracia

Anònim ha dit...

M'has deixat totalment convençut, és una mescla que ens està fent molt de mal. El Poeta Dissident

emilio ha dit...

El problema es que esta derec(ona) ni vence ni convence.
En cuanto a si es la economía o es la ideología, ese demonio de barbas blancas que te habla lo tenía muy claro cuando hablaba de la relación entre la estructura (económica) y la superestructura (ideológica).
PD. No sé si es porque en algunos momentos utilizas un lenguaje coloquial, pero hoy algunas palabras se me escapan.

Enric Senabre ha dit...

La relació és més complexa del que Marx va dir, pense jo, i més en societats postindustrials, on la societat civil té molt a dir, per això la batalla de l'opinió pública és molt important, i no podem creure que està tot determinat pels poder econòmics. Fins i tot ells han de vendre una imatge a la ciutadania.
No creieu, Poeta i Emilio?