12/30/2011

La pública

Mirar la tele amb els canals de la televisió espanyola és un plaer, perquè des de fa uns anys s'ha convertit en el que ha de ser una televisió pública de qualitat. És cert que, al País Valencià, no tenim punts de comparació amb altres públiques, perquè no podem vore la TV3 des que ens la van censurar, i Canal 9 no es pot entendre que siga una pública estrictament.
L'altra nit vaig seure després de sopar a vore una pel·li en La 1, Zodiac, un thriller interessant carregat de crims sanguinolents, policies compromesos i periodistes honrats, però molt llarga. Malgrat això la vaig poder vore tota d'una tirada, sense interrupcions publicitàries ni talls innecessaris.
Anit una altra pel·li en La 2, Un mundo para vivir, un road movie americà independent ben àcid amb l'estil de vida americà, de Sam Mendes. Bé, a la informació posava que començava a les 10'15 i acabava a les 11'30, doncs exactament a aquesta hora va començar i acabar. Quin goig, quin respecte cap els televidents, quina formalitat, quina manera més honrada de tractar a l'audiència!
Si acudim al canal 24horas o als informatius de La 1 i La 2 tenim informació seriosa, ben tractada, narrada de manera professional i clara, amb sinceritat i honradesa. És un dret al qual la democràcia no pot renunciar, però que als temps que corren s'ha convertit en un privilegi.
Hem de reconéixer que una de les millors herències dels governs Zapatero és la tele pública. Al remat s'ha vist que l'estratègia d'eliminar la publicitat i finançar la pública a càrrec de les altres operadores de telecomunicacions, ha estat una via encertada i saludable. Això i el compromís d'intervenir mínimament en la faena periodística i professional.
Ara que Cuatro ha quedat com un segon canal de la insuportable Antena 3, i que a la Sexta li queden dos telediaris i un Intermedio, necessitem la pública més que mai. La televisió és un dels mitjans principals d'informació i entreteniment de la ciutadania, i per això la seua vitalitat és imprescindible per al bon funcionament democràtic. Esperem que el govern Rajoy entenga açò i no caiga en la temptació del seu antecessor popular i convertisca la tele pública en un No-do encobert o en un calaix residual sense competitivitat.
Senyor Rajoy, baixe'ns el sou si és necessari, però no ens destrosse la tele pública, per favor!

6 comentaris:

Jesús Párraga ha dit...

Mmmmm... Em sembla que la "Cuatro" és de "Telecinco", no d'Antena 3. La "Sexta", en canvi si que és d'Antena 3... crec. Crec que tens tota la raó... però no t'acostumes, eh?
:)
Bon any, Enric!

Mónica ha dit...

Sí que t'ha donat força nadal, has tornat molt productiu!
Sí, tens raó. Fins ara veia poques cadenes, només l'espanyola i la Sexta (abans, també Cuatro, i TV3, però ja no). A partir d'ara... les posibilitats es reduiran molt.
Però... és necessari que ens baixen el sou? jejeje (Per cert, crec que ja ho han fet; parlen d'un 10% menys, al sou de desembre.)

Corpi ha dit...

Estic d'acord amb tu: la TVE ara és la millor a anys llum de les demés. Estic espectant per saber què passarà ara amb els del PP. Espere que, si s'atreveixen a ficar a un altre Urdaci, els treballadors de la meteixa cadena siguen capaços i tinguen la suficient força per ffer front a imposicions polítiques.
Feliç any.

Enric Senabre ha dit...

Ai, tens raó Jesús, és el que fa escriure per impuls.
Bon any a tu també

Enric Senabre ha dit...

Si que ens l'han baixat! Mecagendeu! Serà perquè ho he escrit jo al blog? Ja ja, bon any Mònica, esperem que siga millor que aquest, si més no en el terreny personal, que en l'econòmic ja sabem el que ens espera

Enric Senabre ha dit...

No tinc massa esperances amb el Rajoy, no els interessa una bona cadena pública, prefereixen que els seus amics guanyen diners, i això passa per anul·lar l'oferta pública. Però ja parlarem quan passe.
Bon any, Corpi, i sort per a la teua novel·la, ja em diràs alguna cosa.