11/21/2011

Resultats definitius

Afegeix la llegenda
Una anàlisi més detallada i tranquil·la dels resultats electorals ens han de permetre vore més clar.
A escala estatal, el PP no arriba a traure 600.000 vots més que al 2008. Amb aquests vots augmenta la seua representació parlamentaria exponencialment, ja que passa de ser el primer partit de l'oposició al 2008 a convertir-se en partit governant amb majoria absoluta. Quasi res! I tot perquè un 2% menys de participació a les votacions suposen 1'5 milions menys de vots, que perd totalment el Psoe. En total els socialistes perden 4 milions de vots. Un càstig merescut a unes polítiques erràtiques i claudicants davant dels interessos dels mercats. Al final ha quedat clar que per a fer polítiques neoliberals, millors els partits de dreta. L'abstènció i la reducció de vots al 2n partit majoritari, han permés que la llei d'Hont amb circumscripcions molt menudes, faciliten el triomf de manera absoluta a un partit amb el 44% dels vots emesos. La llei electoral és insostenible des de fa temps i, de segur que n'hi ha solucions sense perjudicar els partits nacionalistes. Per exemple fer les circumscripcions més grans, a nivell autonòmic, i no aplicar cap tipus de correcció ni limitació percentual.
Com dèiem, el Psoe perd 4 milions de vots que van fonamentalment a  IU, 700.000 vots més, UPD 800.000 vots més, Compromís 100.000 més, Equo 200.000 més, CiU 250.000 més... i ja tenim 2 milions, més el milió i mig de l'abstenció, quasi arribem als 4 milions. Una debacle, la socialista, que els haurà de fer replantejar-se tota la seua orientació i pràctica política. Necessitem un partit socialista alternatiu, no radical ni revolucionari, però sí reformista i amb propostes alternatives al pensament únic del mercat. O es converteixen en alternativa creïble o no seran necessaris.
Unes dades curioses són les d'ERC, que perd 40.000 vots menys i les del BNG, 20.000vots menys. A ERC li ha passat factura el tripartit i l'augment de Convergència (que té collons la cosa, no vols retalls? dons va, dues tasses! Els catalans també són masoquistes, també), però al BNG no ho entenc.
Al País Valencià el PP perd 30.000 vots, això vol dir que, tot i tenir percentatges superiors als de la resta de l'estat, la seua tendència és inversa a la del PP espanyol. Ara bé, també podem pensar que 30.000 volts són un preu raonable per 4 vestits i 5 corbates. A casa nostra, en canvi, el Pspv segueix la tendència a l'abisme de la resta de l'estat, 400.000 vots menys, uau! I amb l'afegit que ja porta 16 anys al desert i en caiguda continua. Ací no podem parlar de refundació, sinó que cal una autèntica catarsi. Per favor, feu fora l'Alarte i poseu el primer suplent que jugue en primer regional (qualsevol regidor d'un  poble menut), de segur que ho farà millor.  Al nostre país, l'esquerra sembla assentar-se, si bé dividida, com sempre, perquè tant Eu, que augment vora 100.000 vots, com Compromís 100.000 més, recullen la meitat de la desfeta socialista. UPD  arreplega 125.000 vots, i l'abstenció fa la resta, un 3% menys, 130.000 vots menys. Els abstencionistes hauran de replantejar la seua estratègia, perquè ha permés que el PP augmente escons amb menys votants.Una data singular és la d'España 2000, que dobla els seus resultas i passa de 4.000 vots a 9.000 al País Valencià. Un avís, un pilot d'emergència que s'encén, tot i que encara no té la magnitut de Plataforma per Catalunya, que arriba a 50.000 malalts que els van votar.
Amb aquestes dades podem traure alguna conclusió:
1. El PP no ha guanyat les eleccions, les ha perdut el Psoe
2. L'abstenció, mentre no arribe a xifres majoritàries, només afavoreix majories absolutes i partits majoritaris.
3. L'esquerra té un problema, perquè disposa d'una majoria social que no es tradueix electoralment.
4. La legislatura serà difícil, perquè el partit majoritari té 10 milions de partidaris, però davant té 9 milions de convençuts d'esquerres, molt actius al carrer, i 10 milions d'abstencionistes que poden convertir-se en molta baralla de barra de bar i alguna ocupació de plaça pública. No serà tan fàcil governar una societat escindida.
5. A la gent li agrada la canya, com més retalls anuncies, més et votaran. Però açò no durarà sempre, compte!
6. Què fàcil es montar un partit light! que s'oriente en la direcció del vent. Els vots d'UPD acabaran recolzant el PP i volaran amb la mateixa facilitat que el vent els ha portat.
7. Sobre 35 milions de possibles votants, al PP l'han votat 10 milions, no és tant com sembla. Quan mireu al vostre voltant penseu que un de cada quatre serà votant del PP.
8. Al País Valencià, la proporció és un poc major, sobre 3'6 milions de potencials votants, el PP ha rebut 1'4 milions, un de cada 3. Ací és més fàcil trobar votans del PP al nostre voltant, però penseu que són els mateixos sempre. No augmenten. Al PV s'ha creat una societat escindida, molt allunyada entre sí, amb visions diferents de la realitat social. I potser irreconciliable.

9 comentaris:

Josevi ha dit...

Buen análisis Enric.

Ahora a ver como evoluciona esto. Como dije el otro día, veremos una política acorde totalmente con la ortodoxia del dios mercado. Comprobaremos empíricamente, cuales serán los efectos en el pueblo y en el día a día (y antes de un año).

Respecto a la ley electoral, de lo que estoy seguro, es que no lo cambiarán porque no les interesa a los beneficiados.

Jesús Párraga ha dit...

"veremos una política acorde totalmente con la ortodoxia del dios mercado. Comprobaremos empíricamente, cuales serán los efectos en el pueblo y en el día a día" Joder, Josevi, ¿dónde has estado viviendo los últimos años? ¿"veremos"? ¿"comprobaremos"? Que hasta ahora qué "hemos visto"? ¿el Socialismo?
En cuanto al análisis de Enric, creo honradamente que peca de lo mismo que la mayoría de los análisis que estoy leyendo: fundamentalmente es una racionalización. Decir que el pp no ha ganado sino que ha sido el PSOE el que ha perdido es una lítote ingeniosa pero no altera en absoluto la realidad; y destacar que el PP no ha aumentado mucho el número de sus votantes, ostras, ya me conformaba yo con que el PCE tuviera la mitat de los votos que el PP. Y para acabar, "La llei electoral és insostenible des de fa temps i, de segur que n'hi ha solucions sense perjudicar els partits nacionalistes"... PER QUÈ? Vull dir, per què hauríem de refer el sistema electoral tot considerant que una part del Sobirà (que per definició és indivisible) no ha d'eixir "perjudicat". Això és democràticament insostenible.
I ho deixe estar que continue estant prou deprimit.

Enric Senabre ha dit...

Com decías en un comentario a un artículo anterior, Josevi, la situación puede empeorar tanto que la conflictividad social estalle. A mi eso me parece tremendo sobretodo porque generará mucho sufrimiento. Ahora posiblemente sea imparable, pero me hubiera gustado que se hubiera impuesto un poco de racionalidad y se hubiera podido evitar tanta miseria

Enric Senabre ha dit...

Tens raó, Jesús, que de tant escoltar la Ser i llegir El país, al final pensem com ells. De vegades em trobe deient el mateix que els seus articulistes, quan no els havia escoltat. Això és horrible, la seua influència és inconscient!
En fi, però més enllà o no de l'originalitat del comentari, el que volia dir és que l'estratègia del PP és mantenir un sector fidel, i és cert que això té mèrit quan es tracta de 10 milions de persones, però també és cert que està fent-ho a costa de fer-se enemic dels 10 milions restants. Ací al PV ho hem vist perfectament, i pense que hem d'estudiar el fenomen si volem canviar-lo.
I pel que fa a la llei electoral he llegit molts informes i opinions que parlen d'un districte únic amb proporcionalitat total. A mi em sembla que si l'estat està descentralitzat, ha de corregir la situació marginal dels partits nacionalistes no estatals. Per això pense que s'han de respectar els districtes, encara que ampliant-los, i mantenir una representació proporcionada de forces autòctones. La teua postura és coincident amb els de l'Upa dance, que tant ens agraden.

Jesús Párraga ha dit...

Home, més que amb Upa Dance jo preferisc pensar que estic d'acord amb el sistema proporcional que tenen a Israel... (no sé què consideres que és pitjor)
:)

josevi ha dit...

sedJesus, creo que estaba en el mismo país que tú. Inndependientemente de que el PSOE haya realizado últimamente una política de derechas, ahora verás la diferencia, y el conflicto que generará (ojala me equivoque)

Jesús Párraga ha dit...

¿Conflicto? Seguro que si. El que generarán los mismos que se han callado como putas ante las putadas del PSOE. Por ejemplo, y hablando de recortes en Sanidad y Educación, El Ministerio de Defensa acumula una deuda de 24.000 millones de euros y las aventurillas neocolonialistas en Afganistán o Libia no han merecido contestación alguna. ¿Qué apostamos a que la izquierda bufa desempolva ahora lo de "menos gastos militares"? Todavía veremos a la Chacón en manifestaciones antimilitaristas. Y sin no... al tiempo.
Salud, Josevi, por lo menos que no nos falte salud.

Enric Senabre ha dit...

Tot i que és cert, Jesús, que el Psoe ha fet una política neoliberal clàssica, la seua mínima sensibilitat social li ha fet reduir els danys. Per això estic d'acord amb Josevi en que els animals aquests que han entrat ara, per molt creients que siguen, no tenen la més mínima caritat cristiana ni sensibilitat social i deixaran la gent amb el cul a l'aire. Això augmentarà la conflictivitat social (també pequè els sociates ara no callaran, és cert) i portarà més conflictivitat social al carrer i més misèria, pobresa i patiment a la gent. Només has de vore com s'ha aplicat la llei de dependència, ahí tens l'exemple de la diferència d'estil.

Emilio ha dit...

Coincido con Josevi: buen análisis! Ya quisieran muchos tertulianos de ciertas cadenas nacionales o autonómicas...
Se puede decir que no ha sido el pp el que ha ganado sino que la sido el psoe el que ha perdido. También se puede decir como dicen ciertos "estrategas" de pacotilla que el psoe no ha sido capaz de movilizar a SU electorado.
Creo que a esos 4 millones de votantes se les ha caído la venda y les ha sucedido lo del cuento: ¡estaba desnudo!