11/18/2011

Porra electoral

A l'insti hem fet una porra. Tot i que sabem que és difícil encertar un ple d'escons, és una manera de fer la política una mica més divertida. Encertar els grans trets és més fàcil, sobretot aquestes eleccions; una majoria absoluta del PP sembla quasi segura, una davallada similar a la dels temps d'Almunia per part del PSOE és també prou certa. I un augment dels partits nacionalistes i minoritaris, si la llei d'Hont ho permet, és també segura.
Malgrat això, amb les enquestes passa com amb l'observació del moviment dels fotons a l'àmbit físic, que si projectes una llum sobre els fotons alteres la seua energia i, per tant, observes un fenomen nou. Les enquestes alteren els resultats, i una previsible victòria ppera pot fer mobilitzar l'electoral d'esquerres i dormir al seu. Ara bé, l'alteració de l'efecte observador és mínima, vull dir que un canvi important d'aquests resultats és força improbable, i més amb l'evolució que ha portat la campanya. Rubalcaba no ha aconseguit encomanar la por a la dreta, sobretot perquè la dreta ja havien estat ells. I Rajoy ha aconseguit callar de la manera que millor sap, i no ha dit ni piu sobre els retalls i altres doloroses mesures que, de segur, acabarà per implantar.
Amb tots aquests factors, jo m'atreviria a pronosticar uns 182 escons per al PP (la majoria absoluta pense que és, per desgràcia, segura), 125 per al PSOE (un fracàs que no és causa de Rubalcaba directament, però que amb la que han montat aquesta legislatura, es mereixen), 9 per IU amb ICV inclosa (perquè el vot d'IU sempre està unflat a les enquestes, supose que per l'orgull dels seus votants), CiU és la més difícil per allò de si els afectaran els retalls que ja han posat en marxa, però malgrat tot, pense que uns 14 diputats tenen assegurats. El PNB pagarà l'entrada dels abertzales al joc electoral i traurà uns 5 diputats, mentre Amaiur pot traure altres 5. UpyD, espere que traga 2 diputats per Madrid i prou, encara que hem de reconeixer que és una d'aquelles injustícies de la nostra llei electora. El BNG 2, ERC 3, Coalició Canària 2 i, això sí, Compromís-Equo, per fi, un diputat a Madrid, un fet històric.
De segur que, al dia següent, els partis d'esquerra no socialista manifestaran la seua alegria per l'augment de representació, però al remat, perdrem tots, perquè la victòria per majoria absoluta o relativa del PP és un "més de la mateixa medicina" que ja sabem que no funciona i que porta a empobrir als de sempre i donar a guanyar als que més tenen. Estem ajornant la catàstrofe.
I vosaltres, què en dieu, atreviu-vos a posar la vostra porra als comentaris!

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Em sembla massa optimista la teua porra, Enric. Com quedarà Convergència o el PNB està més fosc per a mi (ull que el PP no passe per damunt de CiU al Principat), però pel que fa al tàndem PP-PSOE, crec que l'ensorrada dels socialistas va a ser total i la victòria dels pperos descomunal. Els déus voldran que m'enganye.

Jesús Párraga ha dit...

Mmmmm... El PSOE al gruup mixt.

Enric Senabre ha dit...

És possible, Joan, però jo pense que al final la por al PP tindrà una mínima incidència en els resultats del Psoe. El que si que és un misteri és el tema CiU i PNB, és cert que poden passar moltes coses.
Home Jesús, al grup mixt... encara que estaria bé que provaren la seua medicina, umm

josevi ha dit...

Coincido con tú predicción Enric.

Además, como siempre intento sacar la parte positiva de todo suceso “negativo”, pienso que quizás sea bueno que el PP gane de forma aplastante, y empiece a saco, con sus “soluciones anti crisis” (que las podemos intuir, aunque las desconozcamos de forma oficial). De esta forma comenzaremos el “viacrucis" ya iniciado, y sin paños calientes ni hipócresias , y quizás (y digo solamente quizás) el pueblo aprenda la lección de una vez por todas, de que: “no se pueden dejar las ovejas al cuidado del lobo”, por muchas palabras bonitas, con que este te regale el oído.
Salut i força per portar-ho.