7/04/2011

Televisió

Llisc a El País, que els valencians som els que més televisió consumim, 254 minuts al dia, ni més ni menys. Ala, pense jo, ja està clar, per això Camps i el seu govern han guanyat unes eleccions implicats en casos de corrupció i amb mesures polítiques marcianes, perquè els valencians estem manipulats per la televisió que controlen des del govern i que ens ven una realitat adobada d'aparicions triomfals del president i inauguracions a dojo.
El problema és que continue llegint l'article i resulta que la televisió valenciana només té un 5'4% d'audiència, de les pitjors de les autonòmiques i quasi al nivell de La 2 (2'5%). Aquesta xifra trenca la meua primera interpretació, perquè si només el 5% dels valencians miren Canal 9, no s'entén el predomini electoral del 50% del qual disposa el partit governant. Alguna cosa passa, o la televisió no pinta res i les causes del domini electoral popular estan més arrelades socialment, o la manipulació que exerceix el poder és més difusa, menys evident, menys centrada en el simple contingut.
De segur que un poc d'ambdues coses n'hi ha. Sempre he pensat que culpar la televisió de la situació política del País valencià és exagerat i desproporcionat, fins i tot la televisió franquista no va servir de res quan la societat va canviar la percepció social. En aquest cas, el País Valencià disposa d'un sector ciutadà que encara prefereix aquest govern, a pesar de la corrupció.
I pel que fa a la televisió, ara més que mai recorde Mc Luhan, perquè en televisió el mitjà és el missatge, i no ens podem deixar portar pel simple contingut de les notícies, sinó per la manera d'embolcallar-les. En aquest sentit, no és sols Canal 9 la que presenta al poder (és igual qui siga) investit d'una respectabilitat digna i legítima, sinó que són totes les cadenes generalistes les que, més enllà dels casos judicials, acaben investint de legitimitat els governs existents. No ens obcequem amb Canal 9, la seua estratègia no enganya ningú, fixem-nos en el mitjà televisiu i el seu funcionament, i articulem una estratègia per desmuntar la legitimitat d'un poder corrupte i cínic.

9 comentaris:

Corpi ha dit...

Als pobles, sobre tot als de majoria de parla valenciana, Canal 9 es vist per molt més d'eixe 5%, molt més, sobre els informatius. Evidentment la mitjana la baixen les grans ciutats, també majoritàriament, de parla castellana.

emilio ha dit...

No creo que una televisión se dedique las 24 horas del día a cantar las alabanzas de fulanito ni que la gente sea tan boba de creerse todo lo que le echen.
Más bien creo en lo que dices más adelante: "manipulació que exerceix el poder és més difusa".
En mi opinión, se trata de "distraer" al personal. Y para esta tarea canal 9 cuenta con la inestimable ayuda de tele5 y, en menor medida de A3 por no hablar de otras cadenas 'minoritarias'.
Recomiendo que alguien vea un "telediario" de estas cadenas. No sé si os pasa a vosotros, pero a mí me parecen de juzgado de guardia.

Enric Senabre ha dit...

És cert Corpi, als pobles es veu més, però crec que ni que fos la més vista explicaria el triomf electoral, ha d'haver alguna cosa més.

Enric Senabre ha dit...

La manipulación televisiva nos envuelve de una manera más sutil, creando un clima, un estado, una manera de entender la vida y la política. Y ahí tenemos la batalla perdida de momento

Josevi ha dit...

Normalmente intentamos simplificar mucho las cosas para poder entenderlas, pero casi siempre, hay muchas más variables implicadas y la cosa no es fácil de modelizar. Por supuesto en la ecuación, entran no solo las dos variables que has apuntado (la manipulación por televisión y el arraigo social), sino que muchas más: la capacidad de razonamiento de los votantes, la educación político-social de los mismos, la motivaciones vitales “egoístas” de estos, etc… Esta última, creo que es la piedra angular. Véanse sus “espantajos” (del PP digo): la disminución de los impuestos (porque tienes que pagar tú, lo que usan otros), la privatización de servicios (tú que puedes pagarlo los tendrás mejores y formarás parte de un “elite” que no se mezclara con los “indeseables”), devolver a los emigrantes a sus orígenes (porque te roban el trabajo y son fuentes de delincuencia)… y muchas más barbaridades, que denotan su nivel de conciencia (y el de la mayoría que les han votado). Es decir, su eje gira sobre la competitividad y el individuo egoísta (que abunda mucho). En fin, esto es lo que tenemos, y menos mal que ha aparecido este movimiento “15M”, que por lo menos ha demostrado que hay gente que todavía piensa en “colaborar” en lugar de competir y en lo “social” desde la libertad y sin la pérdida de la individualidad, en lugar del individualismo egoísta.
Todo esto no quita que la manipulación televisiva, sea tambien un buen putal (pero ahí está la red)
Salut

Enric Senabre ha dit...

Josevi das en el clavo con los argumentos egoistas para desestructurar la sociedad civil, aquello de yo no lo pago porque no lo uso, los extranjeros nos quitan. Este es el verdadero problema y los culpables son quienes lo alimentan y cultivan

emilio ha dit...

¿Contra camps vivíamos mejor?

Enric Senabre ha dit...

Ja ja ja, has visto Emilio, al final ha caído! Parece mentira, pero ha caido. Una opereta patética, en la que Rajoy ejerce de director de escena. Y estos irresponsables nos tienen que gobernar?

emilio ha dit...

Hola Enric: ¿por dónde andas? Cuando vuelvas de tu viaje me gustaría que me contaras si la sustitución de Camps por Fabra se nota ya en la Comunitat. Saludos: emilio