5/09/2011

Política 2.0

Diu Ernest Benach, al llibre #Política 2.0, que
"Si donem per fet que avui la societat s'està construint en temps real, que es comunica on-line, que comença a recuperar valors com la crítica, l'escepticisme, la implicació i la participació, i que es caracteritza per un desig creixent d'informar-se, pensar, compartir i cercar el coneixement a les fonts originàries, la política 2.0 serà aquella que, assumint aquesta nova filosofia i utilitzant de manera correcta les noves tecnologies, permetrà fomentar una vertadera democràcia deliberativa i recuperar la credibilitat dels polítics."
Amb aquesta caracterització de la societat del coneixement, sembla evident que la política comença a adquirir noves característiques que la societat ja ha desenvolupat. Una societat dinàmica, interessada pel coneixement, crítica, implacable quan se la tracta com ignorant o imbècil (en el sentit d'apàtica i menfot). Si la predicció de Benach és certa, caminem cap a una societat vital, que expressa les seues idees a la xarxa i als nous mitjans digitals, que no accepta l'engany i que, com que cada vegada és més madura i conscient, vota de manera més conscient i personal. Si la societat evoluciona en aquesta direcció, és normal que el panorama polític es fragmente, que apareguen nous partits que representen aquesta vitalitat social. A més a més, també és lògic i coherent que aquesta nova societat 2.0 no perdone la corrupció i demane polítics compromesos, capaços de respondre pel Facebook o twittetjar sense complexos sobre la seua actuació pública.
En fi, una radiografia fidel del País Valencià, no creieu? O el nostre país s'ha quedat al segle XX o tot això de la societat digital és una xorrada que només ens creiem quatre penjats que perdem el temps amb els blogs, el Facebook i tot això. Per cert, Fabra té Facebook?

9 comentaris:

Josevi ha dit...

Pienso Enric, que esto de la Politica 2.0 es lo que viene,y forma parte de la crisis, aunque a muchos en la Comunidad Valenciana (y en otras) no les guste en absoluto.

emilio ha dit...

Me parece que Benach peca de optimismo, En ric. Al menos en el texto que nos traes ho aquí...o es que yo no soy tan optimista: me parece que comunicar en tiempo real y recuperar valores como la crítica son aspectos contradictorios.
desde mi punto de vista, la crítica necesita tiempo, reflexión, diálogo, lectura...
Ya comenté en mi blog que eso de retrnasmitir por twitter un acontecimiento, puede ser útil para ponernos sobre alerta, pero poco más.

Enric Senabre ha dit...

Ya Josevi, lo que viene, pero ya lleva años anunciándose y parece que retrocedamos en lugar de avanzar. Yo no veo la transformación social que se anuncia, al contrario, parece que vivimos en sociedades premodernas en cuanto a la gobernanza. En fin, espero que sea pasajero este estado premoderno, pero creo que es una esperanza vana e infundada.

Enric Senabre ha dit...

Sí, es cierto, de la lectura del libro me ha quedado esa idea. Apunta todas las ventajas que pueden ser, pero claro, eso sólo puede ser, ahora falta que sea, tanto por parte de la ciudadanía como de los políticos, que con honrosas excepciones (como la suya) no aceptan que se les fiscalice. Por lo que respecta al tiempo, Benach dedica un apartado a tratar el tema y es cauto, como tú y como yo, y también huye de la inmediatez, pero con todo, defiende la celebración de referendums y votaciones por internet. En eso estoy de acuerdo, pero tiene que haber una buena ley que evite votaciones viscerales y populismo.

Anònim ha dit...

És revitalitzant observar el moviment i l'activitat de la societat civil en blogs, fòrums, xarxes socials, etc. Hi ha que ser positiu. Però aquest optimisme no està exempt de problemes. A la xarxa també abunda la brossa, la demagògia i els pseudoarguments convincents basats en principis més que qüestionables. Per això pense que les noves tecnologies són el mitjà més útil a la democràcia NOMÉS si també hem aprés a localitzar els nostres principis, a saber per què els mantenim o els variem... tu estàs en aquesta tasca educativa, tu saps molt bé com ens agradaria que l'alumnat fóra capaç de distingir entre el bon argument i la seducció interessada que s'amaga darrere de tota aquesta artilleria virtual. Per tant, sí a la política 2.0, però atenció a la morralla mediàtica!
Loles

Josevi ha dit...

Las cosas vienen a su debido tiempo. Primero se dan las circunstancias favorables (la crisis actual, puede ser la circunstancia adecuada) Cuando las cosas se ponen difíciles, es cuando el hombre recibe “una patada en el culo” (metafóricamente hablando) y es cuando se abre la oportunidad de “tomar conciencia” de la situación. Esto puede llevar al planteamiento de: “como funciona la política actual no está nada claro”, y de ahí, pueden surgir iniciativas que “materialicen”, más o menos lo que se apunta en Política 2.0. Por supuesto, simultáneamente aparecen fuerzas que se oponen (cuanta más luz, más sombra) y esto es lo normal, ni es pesimismo ni optimismo, es el funcionamiento natural y previsto.

Luego empieza el cambio… para los que lo buscan, es demasiado pequeño y lento, para otros (los que estaban bien con lo que había) demasiado grande y rápido. Pero lo bueno es que algo irá cambiando.

Lo que planteas de buenas leyes que eviten las votaciones viscerales, etc… eso ya sería Politica 5.0. Para este nivel, ya estaríamos en la “reflexión” necesaria de la que habla Emilio, es decir, tendríamos que haber abandonado “el prisas” que llevamos dentro, y aceptar la “paciencia” como una de las principales virtudes, para poder tomar las cosas tranquilamente y reflexionadas, con espíritu crítico y evitar ser “seducidos” por los intereses creados de unos terceros como apunta Loles.

Pero atención, antes de todo tenemos la Politica 0,5 (Beta) y simultáneamente nos podemos ir preparando en las escuelas/institutos para la Politica 5.0
Salud.

Enric Senabre ha dit...

Doncs quina faena tenim! I tens tota la raó, però també pense que l'escola sola no pot fer en aquesta situació.De fet, justament els mitjans TIC s'han convertit en un mitjà educatiu alternatiu a l'escola, ja ho sabem, avui en dia s'ensenyen més a la xarxa que a escola. I ahí s'ensenyen de tot. En fi, com tu dius, n'hi ha esperança, però quina faenassa, i quants cants de sirena pel camí!

Enric Senabre ha dit...

Quina síntesi, Josevi! No se si tindrem la paciència que dius, ni tan sols si tenim temps per deixar madurar el canvi, o potser aquesta crisi i altrs propostes polítiques més perilloses ens atropellen. Aquesta és la por que tenim, i contra la que hem de lluitar, com diu Loles i apunteu tots. Més educació! Però on? Com fer-ho a la xarxa? Com arribar a la Política 5.0?

josevi ha dit...

Pues es lo que hay Enric, estamos en un universo “inercial” y la “inmediatez” que todos deseamos no es posible. Quizás tus preguntas sean retóricas, pero solamente nos queda a cada uno, el ser coherente con lo que cada uno piensa: “predicando con el ejemplo”. Ofertar nuestro conocimiento, a nivel privado (entorno familiar y amigos), público (el que tenga acceso, como tu caso en el instituto) y por supuesto en la red. Confiar en que algunos “reflexionen”. Pero esta parte, no depende de nosotros. Solamente depende del que recibe esa información. Eso es lo que creo yo. Salud