3/29/2011

Democràcia

La tertúlia de Meliana va donar per molt, continuant amb el fil de l'article anterior, el del debilitament de la democràcia, vam arribar a la conclusió que SENSE ESFERA PÚBLICA, SENSE COSES QUE COMPARTIR, NO HI HA DEMOCRÀCIA. Aquesta era la primera conclusió a la que havíem arribat, però el problema és com s'ha arribat ací? 
Doncs s'ha arribat a través d'un procés de privatització que ha anat afectant diferents àmbits públics.
Mireu, si no, els mitjans de comunicació i l’internet. La concentració empresarial de les televisions, ràdio i premsa privades, associada a la pèrdua de sentit de determinades televisions públiques (com Canal 9) que competeixen en un estil de televisió generalista que perd el seu sentit públic. En aquest procés, la Televisió espanyola i la Tv3 mantenen el seu sentit, pot ser per això ens l'han censurada al País Valencià. Pel que fa a l'internet, tots ho sabem, quasi tot és debades, però privat, sempre a canvi de publicitat, com les televisions privades. Per tant l’instrument està mediatitzat per l’interés empresarial.
Si mirem la sanitat, trobem un dels camps de batalla de la privatització, amb intents cada vegada més seriosos com els hospitals públics de gestió privada, el copagament o les factures simbòliques. Es comença amb el desprestigi, les llistes d’espera, el mal funcionament, els diners, i s’acaba justificant la privatització.
L’assistència social no està millor, residències privades a canvi de pensions de luxe, i una reserva d'un mínim assistencial que no arriba, ni de bon tros, a cobrir les necessitats. Contractació de serveis externs per part d’ajuntaments per ocupar-se d’aquests aspectes i reducció generalitzada de pressupostos.
Fins i tot, amb les ONG passa el mateix, que funcionen com empreses, que opten a projectes subvencionats per institucions públiques, però que han de demostrar la seua utilitat. Açò ha facilitat la corrupció i el tràfec d'influències, com demostra el cas Blasco.
La privatització de les ciutats, amb urbanitzacions privades, parcs tancats, deshumanització arquitectònica, predomini del cotxe individual, abandonament dels serveis de transport públic.
I L’educació, amb la concertació generalitzada de l’obligatòria, i ara del batxiller. Un model sectari, amb guettos que disposen de la seua ideologia. Rajoy deia l’altre dia que no entenia perquè no es defenia la concertada, si el PSOE també podia crear la seua escola amb la seua ideologia, com si l’escola fora una mena de societat dins de la societat, de corralet propi, catòlic, adventista o socialista. Aquest fet és el verí de la democràcia, perquè sense una educació en valors compartits, mínims, perdem el sentit de comunitat democràtica i ciutadana.
I quines raons, o millor dit, excuses, es donen per portar a terme aquestes privatitzacions? Privatitzacions que despullen de sentit la democràcia, que fomenten l'individualisme, perquè no n’hi ha res que defensar, no hi ha interés comú, ja que cada ú busca el seu interés individual.
Dues són les excuses:
Una és la rendibilitat econòmica, l'argument que el sector públic és ineficaç i car, aspecte que és radicalment fals, com es demostra quan es privatitza algun d'aquests sectors i apareixen un regall d'intermediaris que acaben amb els diners i empitjoren l'atenció.
 L'altre és la INMIGRACIÓ que s’ha utilitzat com a coartada per desprestigiar la cosa pública, amb l'argument que copen la sanitat, que fan impossible l’ensenyament, que esgoten els serveis socials, que omplin els autobusos públics i aprofiten els parcs de les ciutats. De tal manera que la classe mitjana nacional, els indígenes, han de buscar recer en les seues empreses privades, si tenen poder adquisitiu; escola concertada, sanitat privada, cotxe personal, urbanització restringida. 
Al remat, el resultat real és que NO QUEDA RES PÚBLIC PEL QUE LLUITAR!
I QUAN NO N’HI HA RES QUE COMPARTIR NO CAL LA DEMOCRÀCIA, NI LA POLÍTICA.

11 comentaris:

Josevi ha dit...

Creo Enric, que el sistema con su pensamiento neoliberal (hombres ambiciosos), válido para una época, actualmente escondido detrás de la llamada democracia, pero completamente anacrónico, está condenado a muerte por su propia base. Como el sistema comunista, prematuro para su época (controlado también por hombres ambiciosos) lo estuvo en su día. Algo tiene que cambiar en la base. No podemos, ni debemos continuar manteniendo algo caduco, por mucho, que intereses particulares, lo intenten mantener.

Enric Senabre ha dit...

Pero el problema, Josevi, és cap on anem? Jo crec que la democràcia és vàlida i cal mantenir-la, però aprofundint-la en la línia participativa que apunte.

Josevi ha dit...

Esto que tenemos no es una democracia, está disfrazado de democracia. Se vota cada cuatro años a una lista cerrada ¿eso es democracia?¿quién financia los partidos?¿Realmente se piensa en la economía social? Queramos o no, estamos ante la dictadura del “mercado” (dirigido por unos cuantos mangantes), que solamente tienen un objetivo: “más beneficios”. Ya he comentado lo que se necesitaría para una democracia verdadera. Hoy por hoy está lejos. Pero nunca es tarde para cambiar el rumbo.

Cap on anem? He apuntado una idea en mi blog. Hacia ahí podríamos ir.

Todo largo camino empieza con un primer paso. Y por supuesto no será un "paseo en barca" Salud

emilio ha dit...

La dictadura del mercado de la que habla Josevi sólo se puede combatir con más democracia.
hay que decirles a estos políticos, ahora que las elecciones están cerca, que ya no nos conformamos con votar cada 4 años, que estamos hartos de corrupción y que hay que endurecer la legislación al respecto. Listas abiertas. dimisiones a la orden del día...seguro que nuestro mensaje no les interesa mucho a los políticos, pero a base de repetirlo...

Teresa ha dit...

En llegir-vos he recordat el darrer Informe Semanal sobre un llibre de Hessel que es diu "Indignaos". Parla de la falta de protesta, d'acció, davant d'un mon globalitzat governat pels poders econòmics

Informe Semanal: "El grito de Hesserl: ¡Indignaos!"

Enric Senabre ha dit...

Jo también pienso como tú, más democracia, profundización de los mecanismos de control i una educación pública de calidad. Son los pilares de un estado libre y democrático

Enric Senabre ha dit...

Sí, l'he llegit, Teresa, però no vaig vore l'Informe semanal. El llibre té el valor del testimoni d'un supervivent de la 2n guerra mundial, d'un iaio de 80 anys cridant com un jovenet, però de contingut no en té molt. Això, indigneu-vos! Rebel·leu-vos!

josevi ha dit...

Estoy de acuerdo Enric, más democracia y profundización en los mecanismos de control y por supuesto una educación pública de calidad.

Los mecanismos de control los fijan los propios políticos ¿crees que se pondrán alguno por las buenas ?. La mayoría de ellos (nuestra comunidad es un claro ejemplo) con su frasecita: “trabajo por y para el pueblo”, lo que sí que se trabajan son sus propios “beneficios y prebendas”. ¿Cuántos políticos de los actuales habría, si el sueldo y las prebendas, fuesen las mismas que las de “un presidente” pero de escalera?(esté sí que trabaja para la escalera y porque le toca, no porque se apunte, je,je..).

Hoy he oído por la radio, que los “eurodiputados” (menos 4 honrosos votos) han votado que no quieren dejar de viajar en “clase bussines”. ¡Con la que está cayendo!, y no son capaces de renunciar por iniciativa propia a una pequeña prebenda…”haz lo que yo te diga, pero no lo que yo haga”.

Entonces que hacemos ¿seguimos jugando a votar como si nada, a esas listas cerradas que no ponen, y que siempre acaba en los dos partidos que sabemos (gracias a la injusta ley electoral española echar un vistazo al "Capítulo 3 del Título II de la Ley Orgánica 5/1985, de 19 de junio, del Régimen Electoral General art 161.166) ?,
¿crees que así profundizaremos en la democracia y en sus mecanismos de control?

De momento solo veo a la vista, el “no colaborar”, el denunciar sus fechorías (aunque como podemos ver tampoco hace mucha mella), y actuar coherentemente con nuestras propias ideas, dando ejemplo en nuestro entorno. Tú que estás en la educación puedes influir más y el tiempo hace el resto. Cuando se alcance una “masa crítica” veremos (si los vemos) los efectos.
Salud
PD. Ruego disculpas por la longitud del comentario

Teresa ha dit...

Hola Enric. Jo no he llegit el llibre. L' Informe Semanal es pot vore en el títol de color blau del missatge anterior.

A mi em sembla interessant que tant ell com altres intel•lectuals vinguen denunciant que en el món globalitzat en que vivim la democràcia està perdent terreny davant dels poders econòmics i financers. Es a dir, que qui dirigix la globalització no són els poders polítics elegits sinó els econòmics els quals no han estat triats.
També que a eixos poders no els interessen els avanssos de la seguretat social, ni la premsa independent, ni la lluita contra l'atur. I que vivim en un món en el qual augmenten les desigualtats entre pobres i rics, la sobreexplotació dels recursos, i… bé, una companya m'acaba d'enviar aquest vídeo que m'ha agradat i fa un bon resum de la situació i d'eixa acceptació que s'oposa a la indignació.

El fet que aquest llibre siga un fenomen de vendes a pesar de la seua senzillesa pot indicar, com diu Jose Antonio Marina, que dona veu a un incipient moviment social alhora que denuncia la falta de movilització.

Em sembla que aquesta falta de movilització i acció enllaça amb el que dius en aquesta entrada encara que ho fa des de la perspectiva de l'aldea global. És cert que tu incidixes més bé en la privatització i l'eliminació d'allò públic en els àmbits en els que es fa la vida de cada dia. No queda res públic que requerisca la participació dels ciutadans, vens a dir. Bo, ahí queda eixa altra peça del puzzle.

Enric Senabre ha dit...

En absoluto Josevi, muchas gracias por el comentario, además que tienes razón en tus críticas. Es verdad, dan un ejemplo patético que genera ganas de salir corriendo ante las urnas. No se merecen el título de políticos la mayoría, pero si no votamos, a ellos les da igual, siguen ahí y con más poder. Si no votar es sinónimo de actuación política de base, de acuerdo contigo, pero si no votar es criticar en el bar, eso no sirve de nada. Yo creo que hay políticos honrados y partidos que han demostrado coherencia, tenemos que saber deslindar el grano de la paja y premiar a los honestos y comprometidos, y además seguir trabajando en la sociedad, educando y reforzando la ciudadanía. Difícil? Sí, mucho, pero no veo otra salida y me preocupa mucho la salida populista del "todos son iguales" "fuera los políticos".

Enric Senabre ha dit...

sí TEresa, és clar, és una altra peça d'aquest puzzle truncat. El video està mlt bé, ja l'he vist (diu més que el llibre), però la tesi està clara. La globalització econòmica ens ha furtat capacitat de decisió, ens ha furtat democràcia i això és ben perillós.