4/07/2010

La Justícia

Si la Justícia se'ns apareguera ara, de la mateixa manera que, conta Plató al seu diàleg Critó, se li va aparéixer a Sòcrates en somnis, què ens diria?
Jo crec que les coses podrien anar de la següent manera:
- Què passa amb vosaltres humans, que he escoltat que utilitzeu el meu nom per tal d'empresonar jutges i anul·lar proves?
- Només volem respectar les garanties legals.
- Garanties legals? Us referiu a cometre crims sistemàtics com els que va cometre el franquisme, o robar fons públics i repartir-los entre els polítics? No recordeu els judicis de Nüremberg contra el nazisme? Allí també hi havia garanties legals, però no entrebancs legals.
- No, però el jutge Garzón s'ha atrevit a jutjar uns crims que està prohibit investigar, i al cas Gürtel ha utiltizat escoltes il·legals.
- Prohibit investigar? No sabeu que la justícia sempre  busca la veritat? Que no hi ha crims prescrits ni delictes prohibits?
- Sí, però la justícia ha d'establir les seues garanties i recursos, i no podem jutjar a tothom arreu del món.
- Ja, com amb Pinochet, que també el vàreu soltar per falta de jursidicció.
- És que teníem un conflicte diplomàtic.
- Sí, vosaltres sempre amb altres interessos. Però esteu violant el meu sentit universal. No oblideu que el meu valor és universal, i que un crim comés a Europa és igual d'injust que un a Argentina o a Xile.
- Però la sobirania dels estats...
- Sobirania o impunitat?
- No sé...
- I deixeu tranquil a Garzón, que és dels pocs que intenta fer-me viure entre vosaltres. I als Gürtel, comenceu a retirar-los el poder polític, o l'utilitzaran per a desacreditar-me. I ja està bé de confondre delicte i pecat i que els pecats els jutge Déu i deixeu-me a mi els delictes. Ja està bé, tanta democràcia i imperi de la llei i m'utilitzeu segons els vostres interessos. Si no em preneu seriosament me n'aniré de vacances al Tíbet. No, allí tampoc puc anar, que els xinesos també se'n foten de mi. No sé on, però me n'aniré del món humà i aleshores veurem com s'ho feu per conviure.
Potser una cosa així diria la justícia, si existira i si fora universal.

4 comentaris:

emilio ha dit...

Uno, Enric, no es un experto jurídico pero debo decir que sí, que dejen tranquilo a Garzón, que los pecados los juzgue dios y a Gurtel, la Justicia.
Muy pronto este país va a dar una imagen esperpentica: los de gurtel y los que se han "hinchado" con la corrupción urbanística en la calle; Garzón, en el banquillo: una gran victoria para toda clase de mafias!

Enric Senabre ha dit...

Es una vergüenza, la victoria de los fascistas antidemócratas. Que quede todo atado y bien atado. Estoy asqueado

Josevi ha dit...

Paradoxalment s'està fent una injusta justícia. Lamentablement és cada vegada és el més habitual. Els jutges són humans i com a tals,prenen partit.

Enric Senabre ha dit...

No és que siguen humans, és que són uns fatxes, la majoria, i la justícia és la porta fluixa.