2/08/2010

Habermas i el Cabanyal

He trobat un text de Habermas que crec que explica a la perfecció les raons del projecte de continuació de l'avinguda Blasco Ibañez al mar i la destrucció del Cabanyal. En una conferència sobre l'arquitectura i la modernitat, diu l'amic Jürgen:
"En esta oposición a la Modernidad hay buena parte de verdad: recoge los problemas sin resolver que la arquitectura moderna ha dejado en la penumbra, esto es, la colonización del mundo vital por los imperativos de los sistemas dependientes de acción económica y administrativa. "
Per més que pense no puc trobar altra raó que la rendibilitat econòmica aplicada al disseny urbanístic. I també en aquest cas, passant per damunt dels criteris de conservació de les tradicions i de respecte a un estil de vida.
Rita, Paco, no hi ha dubte, Habermas també estaria contra el vostre projecte!!

6 comentaris:

Jesús Párraga ha dit...

Que conste que m'he esperat uns quants dies perquè pensava que algú faria una pregunta òbvia: allò de "conservació de les tradicions" no mereix un aclarimeent? Ho dic, perquè, com l'adjetiu "tradicional" (familia tradicional, ensenyament tradicional...) sempre es fa servir amb caràcter negatiu... Bé està denunciar la invasió del Sistema en el Món de la Vida però, tenim un concepte común d'allò que no hauria d'èsser invadit?

Enric Senabre ha dit...

Efectivament, Jesús, quan escrivia el terme sabia de la seua debilitat. Què siga el Món de la vida, i quina és la manera adequada de construir, reconstruir o restaurar, sense invadir-lo, sempre és discutible. En el cas del Teatre romà de Sagunt, en el del Barri del Carme o El cabanyal. Ara bé, en aquest cas pense que està més clar que en altres casos, perquè existeix una trama urbana que s'ha conservat fins avui, perquè viu gent perfectament adaptada a l'actualitat, perquè hi ha Bens d'interés cultural a protegir i perquè el projecte d'enderrocament prima clarament els interesos econòmics i polítics per sobre la vida quotidiana de gent de pocs recursos econòmics als quals no els dona alternativa.
Crec que en aquest cas es dona una autèntica colonització del món de la vida i se la sotmet a interesos econòmics.

emilio ha dit...

Hombre, yo no estoy muy al tanto del proyecto, pero he visto en la prensa las protestas y ahora veo la opinión de Habermas: dos buenas razones para que yo también me sume a la oposición a la destrucción del Cabanyal.

Enric Senabre ha dit...

Bueno Emilio, la opinión de Habermas es dedudida por mi, que supongo que él no se habrá enterado de esto, pero creo que no me equivoco en la deducción, aunque sea un atrevimiento por mi parte.

Jesús Párraga ha dit...

No és impossible que Habermas s'haja enterat del sainet del Cabanyal atesa la seua relació privilegiada (abans de que es barallaren, encara que la seua ruptura no aparegué a l'Hola) amb don Manuel Jiménez Redondo que segur que li contaria els assumptes locals tot menjant un frikadele.

Enric Senabre ha dit...

S'han barallat? Això no ho sabia jo, es que ens fa falta l'Hola intel·lectual. Però és cert, qui sap, potser s'ha enterat del tema Cabanyal, espere que no del meu post, quina vergonya!