1/11/2010

Embarassos en sèrie


Una associació de pares (la Cofapa) pròxima a la catòlica Concapa, i per tant amb una ideologia semblant, ha demanat la retirada de la nova sèrie de Telecinco, "El pacto". La història pretén estar basada en un fet real que va succeir, com no, als EEUU, en el qual un grup d'adolescents van pactar quedar embarassades en grup. Bé, doncs d'aquesta anècdota que demostra que la realitat és més inverssemblant que la ficció, la cadena privada ha filmat una tvmovie amb una factura lineal i simple que sembla que ha agradat els telespectadors (sobre gustos, i més televisius, ja se sap) però no als pares catòlics. Per desgràcia he de reconéixer que en aquest cas estic d'acord amb ells, però no per raons  morals sínó per la factura estètica de la sèrie.
En aquest cas, per sort, els pares progressistes no han obert la boca, supose que han aprés la lliçó de les crítiques a Física o química i prefereixen no opinar sobre aspectes que acaben mostran la ignorància. Però allò més interessants de la sol·licitud de la Confapa són les raons que aporten, perquè, segons diuen, pot afectar el delicat procés de maduració dels adolescents, que pot veure's influit per exemples com els que mostra la sèrie. També sembla que els preocupa que la sèrie es pot trobar a internet, ja que a la tele poden controlar els seus fills i, sobretot, filles, però la poden veure lliurement al Youtube. Quin horror!
De tot aquest tema em preocupa especialment la consideració dels adolescents com uns analfabets audiovisuals i personals, que no saben distingir entre una història de ficció i un cas real. En realitat, els analfabets audiovisuals són els pares i mares, que no entenen ni la nova manera de veure la televisió, ni són capaços de distingir entre realitat i ficció. I pel que fa a l'analfebetisme personal i emocional millor no parlar-ne.
A més a més, amb aquestos arguments haurien de demanar la retirada de quasi totes les sèries de televisió, des de La Senyora a l'Internado. Ara bé, no serà que en aquest cas el tema és un embaràs? No serà la temàtica sexual allò que realment els preocupa?
Malgrat tot, aquest col·lectiu de pares i mares d'alumnat pot estar tranquil, els seus fills i filles saben diferenciar perfectament entre una sèrie de televisió i la vida real, i se'n riuen de les ocurrències d'aquest grup d'adolescents inconscients i ridícules a les que no voldrien imitar ni de lluny. Ara bé, no passa el mateix amb els progenitors, aquestos si que pot ser que s'han vist reflectits en uns pares passius i caricaturescos que no ententen res del que senten i pensen els seus fills.

11 comentaris:

Emili Morant ha dit...

Uf, no he vist res de la sèrie, però quasi millor no criticar en excés, perquè això els fa la millor de les propagandes. Té tota la pinta de ser d'una frivolitat desmesurada.

En la línia del que apuntes (i ja ho hem compartit en alguna ocasió anterior) un dels problemes de fons és la incomprensió del mitjà. Les sèries de la tele ofereixen possibilitats per al desenvolupament del drama, per a l'aprofundiment en els personatges, etc. gairebé ilimitades. Com si es tractara de l'equivalent contemporani de les "novel·les" grosses del segle XIX (que em perdonen els puristes). Però clar, com de novel·les, n'hi ha de bones i de roïns: la llàstima pot ser que, en la condemna global que alguns fan del mitjà es perd l'oportunitat de fer que els adolescents (o els adults) puguen veure (i entendre, i filtrar) bona televisió.

Salutacions, Enric

Jesús Párraga ha dit...

Collons i recollons, Enric: tinc un examen esta vesprada sobre Husserl i Heidegger i per culpa teua estic pegant-li voltes a escriure una crítica furibunda del teu article sobre l'epidèmia d'embarassos seriats i així no es pot estudiar. Si suspenc faré un ritual màgico-catòlic per a que tingues malsons amb Heidegger y Hannah Arendt fent gorrinaes. La cosa pot ser mortal.

Enric Senabre ha dit...

Efectivament, Emili, del que es tracta és de no demonitzar el mitjà, i de formar per a analitzar i fruir dels productes audiovisuals. I això és just el que ens falta a nosaltres, perquè el nostre sistema educatiu oblida l'educació audiovisual. Però el que em molesta especialment, és que es tracte amb menyspreu als adolescents, perquè ells interpreten de la mateixa manera els productes audiovisuals. El que cal és educació i no laments ni culpabilitzacions.Proporcionar eines per a la comprensió i no prohibicions.
D'altra banda, no et recomane la sèrie, és especialment roina.

Enric Senabre ha dit...

Doncs mira, a mi m'agrades més irònico-catòlic, ja ja. I això d'Hanna Arendt i Heidegger no cal imaginar-ho, van fer les gorrinaes.
El que jo dic a l'article es que el responsable dels embarassos no n'és la sèrie, sinó l'educació i que aquesta no té sentit amb tanta ocultació com pretenen alguns.

Corpi ha dit...

A esta gent, mentar-los la bitxa, parlar-los del melic per avall, els torna bojos. Mai comprendré la mania persecutòria de l'esglesia cap al sexe. No sé si serà perquè com ells no ho poden fer, no volen que ho faça ningú, o per què collons serà.

Enric Senabre ha dit...

Home, fer-ho, fer-ho, sí que ho fan, i tant! Però sí que tenen una sensibilitat exacerbada amb el tema. Supose que és perquè el seu missatge moral es centra fonamentalment en això, i se'ls està escapant.

Jesús Párraga ha dit...

Hale! Al rico tópico!
Vaig a demanar una subvenció a la Conferència Episcopal pel treball que em doneu de defensar l'Església. Ara com ara vaig a fer un comentari bíblicament aïrat al meu blog.

Jesús Párraga ha dit...

M'ha entrat gossera. Posaré cançonetes en comptes d'escriure. Si vos condemneu i aneu a l'infern ja vos apanyareu.Jo ja vos he avisat.

Enric Senabre ha dit...

L'infern és una bona perspectiva, i ens donem per avisats.

emilio ha dit...

No he visto la serie, ni pienso verla. Tan sólo la publicidad de la misma me resulta repelente.
Lo único que quisiera conocer son los motivos reales,repito, reales (no los publicados) de Fernando Colomo para rodar esta serie.
¿Estaráentre ellos el intento de resarcir su ego del fracaso que tuvo en Tele5 su serie Los 80 (2004)?
En definitiva: otra vuelta de tura de
"la cadena más chusca y berlusconiana
de habla hispana"

emilio ha dit...

queria decir "otra vueta de tuerca"