11/24/2009

Contra la viòlència masclista


La última campanya del Ministeri d'igualtat contra la violència masclista ataca d'arrel la causa d'aquest problema; la justificació social dels maltractadors i la responsabilització de la dona en el seu maltracte. Per això, hem de potenciar la consciència de que els homes tenim una responsabilitat afegida en la lluita contra els maltractaments i que és necessari un cercle sanitari al voltant del maltactador i que es senta sol i sense raons. Ni un somriure còmplice, ni una palmadeta de comprensió. Les dones tenen dret a execir la seua llibertat sense restriccions i culpabilitzar-les per conductes que es permeten sense problemes en el cas masculí és tan injust com absurd.
Nosaltres els homes tenim la responsibilitat de deixar ben clar que no sóm com ells encara que compartim sexe, i que no disculparem cap actitud masclista o de superioritat.
Les crítiques contra aquesta campanya o contra les "ideologies de gènere" en general, demostren que el treball de conscienciació fa el seu efecte, perquè es toca una fibra social molt sensible, i s'alteren prejudicis antics i privilegis establerts en les relacions entre homes i dones. Malgrat tot, és cert que les xifres de dones mortes es resisteixen a baixar, possiblement perquè en crims com aquestos la pressió social és fonamental, i la consciència del maltractador de que no té dret a exigir el que creu que la dona li ha de proporcionar, i que no tindrà cap recolzament social acaba fent el seu efecte en molts casos. Però per desgràcia, en casos de conductes psicòpates o desesperades, no exerceix el mateix efecte, i en aquestos casos només tenim els recursos de la llei.
Queda molt camí, però anem avançant,

8 comentaris:

emilio ha dit...

¿Has leído el artículo de Enrique Lynch "Revanchismo de género"? (el pais, 19-11-09) Me gustaría conocer tu opinión. Un abrazo: emilio

Enric Senabre ha dit...

`No lo leí, pero leí las críticas de los lectores y sus explicacions, y ya vi de qué iba. Una lástima, porque me parecía un pensador interesante, pero no se puede justificar el machismo bajo ninguna excusa.

Jesús Párraga ha dit...

L'article de Lynch em sembla "discutible" (digne de ser discutit) però en absolut "rebutjable". De fet allò que és discutible en l'article és si justifica, o no, el masclisme. Em sembla que Lynch està en la línia de Christopher Last en "La cultura del narcisismo."

Santiago ha dit...

¡Qué nivel filosófico tienen los comentarios a este post tan bueno! ¿Demasiado feminista, tal vez, para sus comentaristas? ¿Es necesario comentar algo tan casposo como el artículo de Lynch, en vez del estupedo artículo de Enric?

Enhorabuena, por cierto, por el blog.

Jesús Párraga ha dit...

He aquí una buena muestra de la actitud socrática (nótese la ironía del comentarista): calificar de "casposa" una opinión con la que no se está de acuerdo en lugar de rebatir los argumentos en los que se sustenta... Bueno, casi vale más eso que aquel otro teórico de la "realpolitik" que remitía la solución de los prolemas de la enseñanza a un pasteleo de las cópulas (uy, perdón, cúpulas) del PP y el PSOE ¿Y esto que tiene que ver? Joer, se me va la olla.
En fin, salvo algunos matices (la alabanza a la ministra de seres-vivos-humanos-de-catorce-semanas, por ejemplo) estoy de acuerdo con la posición de Enric. Y comentar un artículo con el que se está de acuerdo nono resulta excesivamente atrayente...

Enric Senabre ha dit...

Si os sirve de algo mi opinión, como ya dije en el primer comentario, no leí el artículo de Lynch, pero si extractos y aclaraciones del propio autor, y me pareció que se trataba de un ejercicio retórico-intelectual que acababa excusando al maltratador y culpabilizando a la maltratada con argumentos de presunta utilidad pràctica (si las mujeres no se pusieran tan exigentes..., si se comprendiera la psicologia de los machos..., seria más conveniente para disminuir las muertes...). Y yo creo que en este tema debemos ser coherentes y mirar el largo plazo, y si eso levanta ampollas y reacciones violentas se ha de estar al tanto y poner medidas para evitarlas pero no disculpar ni comprender al agresor.

Santiago ha dit...

Si no resulta atrayente comentar un artículo con el que se está de acuerdo, mucho menos interesante me parece dedicar tiempo a argumentar contra un artículo justificatorio de la violencia contra las mujeres.

Jesús Párraga ha dit...

"¡Po fale!", que diría Maki Navaja.