9/14/2009

Transfugisme o dissidència?


El cas de Benidorm ha reobert la discussió sobre el transfugisme. És cert que, en principi, la comparació del transfugisme amb la dissidència sembla exagerada. El primer detenta un càrrec que aprofita per defensar la seua postura, el segon sol perdre la nacionalitat, la família o la llibertat. Per tant, en principi, sembla poc comparable.
Ara bé, si ens instal·lem en el nostre context polític, és cert que necessitem diferenciar entre aquell que ven el seu càrrec a canvi de diners, privilegis o favors, i aquell altre que se n'adona de que no estava on creia o de que aquells que creia companys de viatge no són com deien.
A més a més, hem de reconéixer que el pacte antitransfugisme dels partits majoritaris beneficia l'obediència i el sotmetiment a la disciplina de partit. Però encara és pitjor quan aquest pacte s'imposa als Ajuntaments, perquè en aquest cas es tracta d'una imposició basada en interesos nacionals i d'un menyspreu a la política local.
Els Ajuntaments són un altra cosa, i no haurien de medir-se amb la mateixa vara de medir que el govern estatal. El cas de Benidorm és flagrant i l'actitud del PSOE i pitjor encara, la del PSPV, és obtusa i hipòcrita, perquè saben que els regidors de Benidorm tenen el deure de canviar el signe d'un govern nepòtic i paralitzat.
Seria més valent reconéixer les característiques particulars del municipi, del País i del partit que els governa i encapçalar una oposició clara i decidida. Amb aquesta actitud és difícil que canviem la situació política.

3 comentaris:

Jesús Párraga ha dit...

“…aquell altre que se n'adona de què no estava on creia o de què aquells que creia companys de viatge no són com deien.” De veres penses, don Enric del alma mía, que un tio que es presenta per un partit com ara el PP, el PSOE, EUPV o la mare que l’ha parit se n’adona dos anys després que s’ha ajuntat amb males companyies? Vinga home! No vullgues justificar allò que és injustificable. Si hom no està d’acord amb la política del seu partit, doncs els envia a cagar i se’n va a sa casa i els diu “claveu-se l’escó pel cul!”
I d’on t’has tret que “els regidors de Benidorm tenen el deure de canviar el signe d'un govern nepòtic i paralitzat.”? N’hi ha circumstàncies que fan legítim canviar un govern triat democràticament, fins i tot recorrent a mitjans inmorals? És aquesta l’estratègia que proposes per a “que canviem la situació política”? Espere que aquesta grip d’ètica de la responsabilitat no es contagie per ahí i li pegue a algú per entrendre que té el “deure” de canviar el signe de la democràcia corrupta de què gaudim a aquest país dels nostres pecats.

Enric Senabre ha dit...

sí, potser tens raó, però el que no trobe justificable és que des de Madrid, o des de València, es dicte la política de qualsevol poble. Crec que els representants de cada ciutat coneixen millor la situació, i s'hauria d'escoltar el seu parer, i respectar les seues decisions, a no ser que trobem indicis de delicte, és clar.
I en aquest cas, és l'escisió interna del PP la que motiva la situació, i la resta no tenen perquè aguantar les seues lluites pel poder.
Ara bé, s'ha d'exigir transparència i honradesa, la resta forma part del joc democràtic.

emilio ha dit...

El otro día estaba hablando con un militante del psoe y me reconocía que lo de benidorm no es disidencia, sino transfugismo disfrazado. La unica justificación que le daba es que el pp lo ha hecho en anteriores ocasiones.
Pero me parece que esto tiene solución: una ley que penalice al transfuga. Ya sé que el tema es más complejo, pero...