3/26/2009

Alarmisme educatiu


L'informatiu d'anit d'Antena 3 Notícies donava el següent titular: "Profesores humillados por sus alumnos". El tall de l'informatiu l'he afegit ací dalt i es basava en un estudi i recopilació del sindicat de professors ANPE, que denunciava l'assetjament que pateix el professorat per part de l'alumnat, amb l'agreujant de que ara aquestos successos es graven per mòbil i es pengen al Youtube. La notícia en donava fe, i es basava en una recopilació de gamberrades diverses, faltes de respecte o mal ús del material educatiu. En principi res a dir a la notícia, que semblava inspirada per la justificada indignació de les persones de bona fe que es preocupen per l'educació i per la pèrdua de valors de la nostra joventut. Però el caràcter espectacular dels videos, la seua agrupació indiscriminada i sense referències (ni data, ni lloc, ni context) i l'alarmisme que impregnaven la notícia ens fa sospitar que es buscava més l'atracció de l'audiència que una anàlisi rigurosa de la situació. Però és una televisió, i privada, i ja sabem quin és l'interés predominant d'una empresa privada.
Però el que no puc entendre és el paper del sindicat de professors. Si pretenien denunciar una situació professional de perill haurien d'haver buscat altres exemples, perquè si una cosa demostren els videos és que hi ha uns quants professors incompetents, incapaços de portar una classe i amb uns recursos professionals inexistents. L'alumnat jugava i el professorat semblava imbècil. Supose que aquest sindicat, reconegut per reivindicar els sagrats drets dels catedràtics, volia despertar llàstima o jugar al victimisme tan agradable a alguns sectors d'aquesta professió, però van punxar de totes totes.

4 comentaris:

ginjol ha dit...

Sense embuts. Al gremi, ANPE és conegut com "el sidicat dels iaios" o com "el sindicat dels pata negra". Gent que no ha paït bé la reforma (cap reforma) del sistema educatiu i es passa la vida demanant més mà dura (i més diners, que això no se'ls oblida mai). A més ANPE es caracteritza per enriquir els seus capitosts i col·laboradors amb el vist-i-plau de (totes) les administracions educatives, venent punts per a les oposcions. Sí, venent punts per a les oposicions: fan uns curset via telemàtica o per correu (tradicional) a uns preus abussius i després el ministeri i les conselleries els donen per bons. Els cursets són de vergonya, i encara no conec ningú que li hagen suspés el treball presentat. Treballs repetits que es passen dels uns als altres, tants com vulgues. I fins i tot algú m'ha dit que ha enviat un arxiu en blanc i li l'han donat per bo. Potser semble que tinc mania a aquest sindicat. Sí, li'n tinc, moltíssima, perquè només fan que fer mal en el món de l'educació. Com a mostra, el vídeo, tan demagògic. Fa pensar que això passa cada dia a cada institut, i es tracta d'una compilació de moments puntuals, sense especificar on, ni quan, ni com han estat enregistrats. Que es jubilen i ens deixen tranquils.

Enric Senabre ha dit...

No tinc tanta informació com tu, però amb el que llisc als mitjans en tinc de sobra. I el cas d'aquesta noticia, montada i enviada als mitjans de comunicació, és lamentable.
I sobre el tema dels mòbils tinc les meues idees. Crec que aquestes noticies colen per la manca d'educació audiovisual que teniim (nosaltres els adults, els mestres), i com que no entenem res, caem en l'alarmisme i la incomprensió. Però d'aquest tema ja parlarem en altre post.
Records

rafajul ha dit...

Tens tota la raó Enric.
Em sona la finestra i la cadira voladora... Per cert, el vídeo ha desaparegut de You Tube des de l'emissió del reportatge televisiu.

Enric Senabre ha dit...

No em digues! Jo que volia posar una altre post amb el comentari d'aquest video. En fi, de totes maneres, millor.
REcords