12/03/2008

Judicialització


Doncs sembla que no. Segons diu la notícia publicada a Vilaweb el Suprem tampoc es competent per jutjar els morts i desapareguts de la Guerra civil ni el Franquisme. Garzon perquè no tenia jurisdicció en aquest aspecte, els jutjats de poble perquè no poden jutjar personalitats aforades, i ara el Suprem perquè ja no queden responsables aforats. La qüestió és que la justícia no vol, o no pot (per què no? Jo no hi entenc) reprendre el tema de les víctimes de la guerra civil i el franquisme.
De totes maneres, jo pense que aquesta derivació cap a la justicia no és més que el reflex de la impotència política i social per abordar aquest aspecte de la memòria social. La única manera coherent d'abordar aquest tema seria de manera frontal i oberta, apel·lant a la política com espai de verterbració social i convivència, i decidint recuperar la memòria dels desapareguts física i moralment.
La resta d'actuacions només demostren la impotència d'una societat que no sap assumir el seu passat, que no vol restaurar la dignitat històrica i que no pot encarar la democràcia de manera completa i consequent.
Ho sent.